Sensitive Riding

 • 3 dagen intensieve begeleiding
 • 10 uur tot 18 uur
 • 4 deelnemersplaatsen met praktijk
 • 2 toeschouwersplaatsen
 • 475,- euro praktijkplaats en 235,- euro toeschouwersplaats
 • Deelname aan deze training is met een eigen paard, tenzij anders overlegd

Het evenwichtige paard, mentale en fysieke balans

Wil jij je rijkunst naar een dieper niveau brengen en leren hoe je je paard kunt gymnastiseren met meer verfijning, gevoel en lichaamstaal? Onder de laag van techniek valt nog zoveel te ontdekken om je paard mentaal en fysiek in balans te brengen. In deze driedaagse rijtraining leer je hoe krachtig je intenties en gedachten kunnen doorwerken in de communicatie en hoe je een paard kunt bereiken met een minimale energieverandering in je lichaam. Je leert de achterhand van je paard te activeren vanuit lichaamstaal, waardoor je geen beenhulpen meer hoeft in te zetten. En nog belangrijker: hoe je je paard een weg aan kunt bieden waarin hij zélf op zoek gaat naar zijn eigen lichaam i.p.v. dat je hem vooropgestelde oefeningen aanbiedt.

Deze intensieve training verrijkt je instrumentarium en bied je een brede basis in het verbeteren van je eigen balans en die van het paard.
Het trainingsprogramma bestaat uit:

 • Body Awareness en oefeningen voor de souplesse van je lichaam te vergroten. Je zit, doorstroming, houding en ruiterbalans te optimaliseren.
 • Inzicht en beheersing van lichaamstaal en energie doorgeeflijkheid in het rijden, voor het bereiken van een zeer subtiele afstemming.
 • Inzicht in het paardenlichaam en hoe je het paard naar meer bewustzijn kunt brengen zodat je op een verantwoorde wijze kunt begeleiden in het gymnastiserende proces.

Er wordt begonnen in de stap, maar ruiters en paarden die aan het niveau toe zijn worden ook begeleid in het verbeteren van hun overgangen naar draf en galop.

Training impressie
When your mind is calm and your senses are open, you can feel the true balance of the horse and guide him towards his full potential.
Inhoud

Verbetering van zit, houding, balans en doorstroming

Om een paard goed te kunnen rijden heb je beheersing van je eigen lichaam nodig. Je zit, houding en ruiterbalans vormen daarom de basis van elke vorm van rijden. Tijdens deze training wordt er gekeken naar wat er nodig is om jouw balans te optimaliseren. Er wordt gewerkt aan de flexibiliteit van je bekken en onderrug, het lang maken van je benen, de rijzing van je bovenlichaam en je ademhaling.

Ook besteden we aandacht aan een goede doorstroming in jouw lichaam en in die van je paard. Blokkades, pijnpunten of een verminderd bewustzijn in bepaalde regio’s kunnen dit verhinderen en dat remt de potentie. Het doel is dat je een onafhankelijke zit leert ontwikkelen waarin je je krachtig en ontspannen voelt. Dit stelt je namelijk in staat om de meest fijngevoelige signalen van het paard te ontvangen en terug te geven.

Lichaamstaal, energie doorgeeflijkheid en verfijning in het rijden

Paarden zijn enorm sensitieve dieren die de kleinste energieverandering in je lichaam haarscherp kunnen aanvoelen. Dat maakt rijden met lichaamstaal bijzonder subtiel.

Tijdens deze onderdelen wordt er dieper ingegaan op het overbrengen van je lichaamscommunicatie, energie en intentie. Je krijgt als ruiter verschillende lichaamsbewustzijnsoefeningen aangeboden die je ruiterkunst naar een hoger niveau brengen en tegelijkertijd het fundament vormen voor het gymnastiserende rijden.

Deze gymnastiseringswijze reikt namelijk voorbij de techniek. De ingrediënten werpen een heel ander licht op wat het betekent om je paard vanuit de achterhand te rijden en genereren een hoge energy impuls die het paardenlichaam tot meer kracht en souplesse brengen zonder het gebruik van benen. Hierdoor wordt de doorstroming in het paardenlichaam sterk geactiveerd en wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam aangesproken.

Het paard uitnodigen tot zelfbewustzijn

De dag van vandaag is het nog steeds gebruikelijk om paarden te gymnastiseren op basis van trainingsoefeningen. Het risico hiervan is dat er te snel aan het paard verteld wordt hoe hij moeten gaan bewegen waardoor hij niet de kans krijgt om dit volledig zelf te ontdekken.
Hierdoor krijg je een groot verschil in de diepte waarin je paard leert, want iets dat hij zelf ontdekt heeft verankert veel dieper dan iets dat hij uitgevoerd heeft voor een ander. Een eigen inzicht bereikt namelijk de laag van het bewustzijn en bewustzijn draai je niet meer terug.

Deze gymnastiseringswijze werkt om deze reden niet met het aanbieden van oefeningen, maar je leert als ruiter om dat wat voor je paard belangrijk is zo aan te bieden dat je paard op zoek kan gaan naar wat voor zijn lichaam klopt. Hierdoor kan hij ongedwongen ontdekken hoe zijn lichaam werkt en inzicht krijgen in zijn eigen proces. Het geleerde wordt daardoor onafhankelijk en brengt een ontwikkeling teweeg die bestendigd.

Tijdens deze driedaagse rijtraining krijg je een basis mee om vanuit deze vorm van gymnastiseren te werken. Wil je jezelf volledig verdiepen in deze rijkunst dan kan je na dit trainingsprogramma deelnemen aan de jaaropleiding The Essential Art of Goundwork and Riding.

Werkvormen in de scholing van het paard

De stap

De stap is in veel ruiterkunst een ondergewaardeerde gang. Toch is hij van grote waarde voor het paard omdat een paard zowel mentaal als fysiek in deze gang de tijd krijgt om zijn eigen lichaam te doorgronden en het bewustzijnsniveau te verhogen. De meeste ingrediënten binnen deze training worden daarom eerst in de stap aangeboden tot zowel ruiter als paard deze beheersen en toe zijn aan een volgende stap. Kwaliteit staat in het rijden bovenaan. Dit maakt dat het belangrijk is dat je lichaam de rust krijgt om alles te doorvoelen.

Overgangen naar draf en galop

Indien je alle ingrediënten in de stap goed beheerst en zowel paard als ruiter toe zijn aan meer, dan kan je op de derde dag begeleidt worden in hoe je deze principes toepast in de verschillende gangen. We kijken met je mee in hoe je de overgangen naar draf en galop kunt verbeteren en deze gangen met de nodige stilte en verfijning kunt rijden. De drafbeweging is voor veel ruiters één van de moeilijkste bewegingen om beheerst in het lichaam op te vangen. In deze training helpen we je met het vinden van een betere kwaliteit in het doorzitten en lichtrijden, waardoor je tot een veel diepere stilte in jezelf komt. Een stilte waarin je de ruimte ervaart om het paard subtiel aan te voelen en je communicatie verfijnt over te brengen.

Met zadel of barebackpad

Je bent vrij om te kiezen met welk harnachement je rijdt. Mocht het mogelijk zijn dan raden we de eerste dag aan om met barebackpad te rijden omdat je hiermee de bewegingen van het paard veel subtieler aan kunt voelen en gestimuleerd wordt tot een onafhankelijke zit. Ben je toe aan de draf en/of galop dan kan dit uiteraard met zadel indien gewenst. Breng voor de training dan ook alle harnachement mee die van toepassing is. Mocht je geen barebackpad hebben en dit wel willen proberen, dan zijn er op de locatie altijd enkele pads aanwezig die je kunt gebruiken. Neem in dat geval wel een eigen dekje mee in verband met hygiene.

Programmatijden

Dag 1_ zit, houding en balans

10u – 11u, theorie: wat is in rijden essentieel?
11u – 11.30u, pauze
11.30u – 13u, bodywork voor balans, souplesse, doorstroming
13u – 14u, lunch
14u – 16u, praktijk met paarden
16 – 16.30u, pauze
16.30u – 18u, praktijk met paarden

Dag 2: lichaamstaal verfijning

10u – 11u, bodywork voor lichaamstaal verfijning en communicatie
11u – 11.30u, pauze
11.30u – 13u, inzicht in het gymnastiseren van het paardenlichaam
13u – 14u, lunch
14u – 16u, praktijk met paarden
16u – 16.30u, pauze
16.30u – 18u, praktijk met paarden

Dag 3: lichaamstaal verfijning

10u – 11u, bodywork voor balans, flexibiliteit, doorstroming
11u – 11.30u, pauze
11.30u – 13u, praktijk met paarden
13u – 14u, lunch
14u – 16u, praktijk met paarden
16u – 16.30u, pauze
16.30u – 18u, praktijk met paarden

Afhankelijk van de groep en wat er nodig is kan de volgorde van de dagthema’s verschillen.

Praktische informatie en deelname met eigen paard

Aan deze training kan enkel deelgenomen worden met eigen paard(en). Op deze manier ontvang je de meest afgestemde begeleiding die voor jou en je paard klopt. Ook geeft het je meteen meer inzicht in het karakter van je paard, zijn lichamelijke sterke en zwakke punten en wat hij in het rijden specifiek van je nodig heeft. Als je je via deze website inschrijft dan kan je op het geautomatiseerde inschrijvingsformulier alle informatie over je paard doorgeven en alle praktische zaken omtrent de overnachting van je paard en je aankomsttijd.

Als je niet in de gelegenheid bent om je eigen paard mee te brengen – of je hebt geen eigen paard – dan raden we aan om een toeschouwersplek te boeken.

Alle praktijkbegeleiding tijdens het rijden wordt afgestemd op het niveau van de ruiter.

Vervolgmogelijkheden

0
  0
  Inschrijvingen
  Geen traningen toegevoegdSchrijf je in voor een training