The Essential Art of Riding

 • Uitgebreide jaaropleiding in grondwerk en rijden
 • 18 opleidingsdagen, verdeeld over 6 modules van 3 dagen
 • Trainingsdagen zijn van 10 uur tot 17 uur
 • 4 tot 5 deelnemersplaatsen
 • 2995,- euro inclusief btw
 • Deelname is met een eigen paard, tenzij anders overlegd
 • De opleiding vindt plaats op onze hoofdlocatie in Zelhem
 • Enkel mogelijk na het volgen van het eerste jaar The Essential Art of Groundwork

The path of the body

Als je het eerste jaar The Essential Art of Groundwork gedaan hebt, dan kan je doorstromen naar dit tweede jaar. In dit opleidingsjaar leert je hoe je vanuit de verfijnde relatie die je in het grondwerk opgebouwd hebt de stap kunt gaan maken naar het vrije gymnastiseringswerk. Ook leer je hoe je vanuit het lichaamsbewustzijn wat je paard verworven heeft in het rijden ingewikkeldere combinaties van oefeningen kunt aanbieden waardoor hij zich nog verder kan ontwikkelen.

Deze jaaropleiding geeft je de unieke gelegenheid om met een gelijkgestemde groep een gedegen en onderbouwd traject in te gaan met je paard en jezelf. Het jaar bestaat uit zowel grondwerk als rijden waarin gekeken wordt wat per combinatie van toepassing is. De begeleiding wordt helemaal persoonlijk en op de groep afgestemd op basis van wat er nodig is om zo optimaal mogelijk te kunnen ontwikkelen. De jaartrajecten zijn geschikt voor de ambitieuze vrijetijdsruiter die dit werk wilt beheersen voor eigen vaardigheden als ook voor instructeurs die hun niveau willen verdiepen of iets zoeken dat ze nog niet gevonden hebben. Het inhoudelijke materiaal is uniek en exclusief gereserveerd voor de opleiding.

Tijdens dit tweede jaar liggen de accenten op:  

Het grondwerk

 • Verdieping in lichaamstaal en energie beheersing
 • Verbreding van grondwerk posities en mogelijkheden 
 • Het paard uitnodigen tot de vrije gymnastisering
 • Krachtige maken van het lichaam en de spirit

Het rijden

 • Uitbreiding van de ruiterkunst
 • Het paardenlichaam uitnodigen in het maken van complexere oefeningen
 • Vergroten van de draagkracht, verzameling, kracht en souplesse
 • Stap, draf, galop, sterkere buigingen en overgangen leren beheersen 

 

Training impressie
The body is like a magnificent web. It is not necessary to move or controle every thread. The trick lies in seeing how it is all connected and knowing which single thread will make all the difference.
Inhoud

Het Vrije Gymnastiseringswerk

Vrije gymnastisering is een verder gevorderde discipline van grondwerk en kan ontstaan wanneer je paard op de miniemste energieveranderingen in je lichaam reageert. In deze discipline leer je hoe je vanuit innerlijke power kunt werken en hiermee je paard kunt motiveren tot meer verzameling, kracht, buigzaamheid, balans en souplesse. No tricks, real authentic body language.

Dit opleidingsjaar biedt een rijke body awareness omdat je je eigen lichaam voor het vrije gymnastiseringswerk ook op een hoger niveau moet brengen. Tijdens het jaar leer je om te verzamelen, kracht in je expressie te leggen, een veel diepere innerlijke stilte te hanteren en je eigen balans nog meer te versterken. Het jaar belichaamt een intense weg van innerlijke en lichamelijke kundigheid om datgene te worden wat je weerspiegeld wilt hebben in je paard.
Elementen zoals temperament, souplesse, vitaliteit, onbevreesdheid, vertrouwen en de verschillen tussen mannelijk en vrouwelijk spelen hier een belangrijke rol in.

Het Gymnastiserend Rijden

In het eerste opleidingsjaar hebben we voornamelijk gewerkt in de stap en de draf. Het accent lag hierin op het ontwinden van blokkades, het verbeteren van doorstroming, het activeren van de achterhand. Rechtheid, onafhankelijke buigingen, nageeflijkheid, voltewerk, lichaamsbewustzijn, procesbewustzijn, persoonlijk groei, coördinatie en intelligentie, meedenkendheid.

In dit tweede opleidingsjaar wordt dit uitgebreid met het rijden van complexere oefeningen en bewegingen. Dit stimuleert het lichaamsbewustzijnsproces en nodigt het paard uit tot meer coördinatie maar ook tot meer zelfvertrouwen. Het scherpt het denkvermogen en leert het paard om sneller te anticiperen in het moment. De inmiddels onafhankelijke lengtebuiging kan verdiept worden en dit opent de weg naar het schouder voor en schouder binnenwaarts rijden. Ook kijken we in dit opleidingsjaar of het paard inmiddels sterk genoeg is voor de galop en worden de bewustzijnsoefeningen aangeboden in de drie gangen. Omdat het paardenlichaam langzamer sterker wordt krijg je gedurende het jaar ook meer doorzicht in hoe het lichaam in de verzameling groeit. Het paard leert stilaan het lichaam anders te dragen waardoor zijn houding meer opricht en zijn nageeflijkheid steeds minder zoekend wordt en verstilt.

Als ruiter leer je met nog meer mentale beheersing te rijden. Deze stilte in je lichaam heb je nodig als je complexere dingen aan je paard gaat aanbieden. Ook leer je je lichaamstaal verder verfijnen zodat je tot een nog mooier samenspel kunt komen met het paard. Tijdens dit opleidingsjaar leer je van een open manier van rijden, naar een meer gecentreerde manier van rijden te gaan. Je communicatie wordt hierdoor nog kleiner en genuanceerder.

Werkvormen in de scholing van het paard

Mogelijkheden in de scholing van je paard tijdens de jaaropleiding zijn:

 • Het vrije grondwerk in de picadero
 • Het vrije gymnastiseren
 • Leidwerk aan het lange touw
 • Rijden en gymnastiseren
 • Dubbele longes

Programmatijden

Afhankelijk van de voorkeur van de groep kan het opleidingsjaar dynamisch verlopen of gestructureerd.
Bij een gestructureerde indeling starten de ochtenden met tijd voor vragen en inhoudelijke gesprekken. Gevolgd door een serie van lichaamsoefeningen en paardenwerk. Als de dagen dynamisch verlopen kunnen deze onderdelen elkaar afwisselen, afhankelijk van wat er in de groep en tijdens het paardenwerk ontstaat.

Praktische informatie en deelname met eigen paard

Praktische informatie

Het opleidingsjaar bestaat uit 18 trainingsdagen die verdeeld zijn over 6 modules van 3 dagen.
De opleidingsdagen zijn van 10u tot 17u en beginnen met diverse oefeningen en onderzoeken om nieuwe inzichten te creëren. Deze oefeningen en onderzoeken bevatten exclusief materiaal wat we later op de dag met paarden uitwerken. Aan het eind van de dag worden er opdrachten mee gegeven om thuis aan te werken.

De trainingsdagen vinden plaats op onze hoofdlocatie in Zelhem. Deze locatie is uniek gelegen, in bosrijke omgeving, midden in de stilte van de natuurgebieden van staatsbosbeheer. De locatie heeft een fijne accommodatie en draagt door haar sfeer bij aan de diepte en intensiteit van de dagen.

Deelname met een eigen paard

Aan dit jaartraject is deelname met een eigen paard verplicht. De 18 opleidingsdagen zorgen voor een enorme verfijning in het contact en om samen tot een krachtig onvoorwaardelijk geheel te komen is een persoonlijke live begeleiding belangrijk. Als je je via deze website inschrijft dan kan je op het geautomatiseerde inschrijvingsformulier alle alle praktische zaken omtrent de overnachting van je paard en aankomsttijden doorgeven.

Als je niet in de gelegenheid bent om je eigen paard mee te brengen dan is er op onze hoofdlocatie in Zelhem in overleg één paard beschikbaar waar je mee kunt werken. Als je gebruik wilt maken van deze optie kan je bij ons informeren of deze mogelijkheid nog beschikbaar is. De kosten hiervoor zijn 30,- euro per opleidingsweekend.

Voor de overnachting van je paard vragen we 5,- per dag. De gastpaarden verblijven naast elkaar in weidepaddocken zodat de paarden niet alleen staan.
Je kan je eigen hooi meenemen of hooi van ons gebruiken. Indien je hooi van ons gebruikt vragen we hiervoor 9,- euro per 20 kilo baaltje. Je kan deze bedragen tijdens de training contant afrekenen. Het hooi wat op de locatie beschikbaar is, is stofvrij Duits kruidenhooi. Hooiprijzen zijn onder voorbehoud, afhankelijk van de op dat moment geldende tarieven.

Kosten

De kosten voor deze jaaropleiding zijn 2995,- euro inclusief btw. Heb je interesse in het volgen van deze opleiding, dan kan je dit aangeven tijdens het eerste opleidingsjaar.
Je kan je via deze website inschrijven door op de link boven aan de pagina te klikken of op de datum onderaan de pagina.
Je plaats is definitief op het moment dat wij het voorschot van 500,- euro ontvangen hebben. De rest van het bedrag (2495,-euro) dient voor 5 januari 2024 betaald te zijn. Beide bedragen kan je afrekenen via de site.

Wil je graag deze informatie digitaal ontvangen? Download dan de PDF brochure, onderaan deze pagina.

Vervolgmogelijkheden

Na het volgen van dit opleidingsjaar kan je doorstromen naar:

0
  0
  Inschrijvingen
  Geen traningen toegevoegdSchrijf je in voor een training