The Essential Art of Groundwork

 • Uitgebreide jaaropleiding in grondwerk en rijden
 • 18 opleidingsdagen, verdeeld over 6 modules van 3 dagen
 • Trainingsdagen zijn van 10 uur tot 17 uur
 • 4 tot 5 deelnemersplaatsen
 • 2995,- euro inclusief btw
 • Deelname is met een eigen paard, tenzij anders overlegd
 • De opleiding vindt plaats op onze hoofdlocatie in Zelhem
 • De groepen van 2023 zitten vol, maar inschrijven voor 2024 is mogelijk.

The path of the soul

Deze jaaropleiding geeft je een unieke gelegenheid om met een besloten groep een diep traject in te gaan met je paard en jezelf. Tijdens de jaaropleidingen leer je alle disciplines tot op een deskundig niveau beheersen. Het jaar bestaat uit zowel grondwerk als rijden waarin gekeken wordt wat per combinatie van toepassing is. De begeleiding wordt helemaal persoonlijk en op de groep afgestemd op basis van wat er nodig is om zo optimaal mogelijk te kunnen ontwikkelen. 

Het totale opleidingstraject is vier jaar. Je kan kiezen om enkel dit opleidingsjaar te doorlopen of om meerdere jaren te doen. De jaartrajecten zijn geschikt voor de ambitieuze vrijetijdsruiter die dit werk wilt beheersen voor eigen vaardigheden als ook voor instructeurs die hun niveau willen verdiepen of iets zoeken dat ze nog niet gevonden hebben. Het inhoudelijke materiaal is uniek en exclusief gereserveerd voor de opleiding.

Tijdens het eerste jaar liggen de accenten op:  

Het grondwerk

 • Het paard leren zien – karakters inschatten 
 • De natuurlijke gevoeligheid leren herstellen 
 • Trauma of onbalans leren herstellen 
 • Je eigen lichaamstaal verder ontplooien 
 • Energie beheersing eigen maken
 • Inzicht in het grondwerkproces krijgen
 • Grondwerkelementen leren beheersen 

Het rijden

 • Het lichaam van het paard leren evalueren
 • Onafhankelijke zit, houding en balans verkrijgen 
 • Lichaamstaal in het rijden leren beheersen
 • Inzicht krijgen in de biomechanica 
 • Lichaamstaal en gymnasiseren leren combineren 
 • Het ontwikkelingsproces van het lichaam leren aanvoelen 
 • Stap, draf, buiging en overgangen leren beheersen 
Training impressie
It requires no precision to make a horse do what you say. But there is an art to be found to make a horse want what you want.
Inhoud

Grondwerk en rijden kunnen in de ontwikkeling van het paard een prachtige aanvulling zijn voor elkaar. In het grondwerk stimuleer je de mentale vrijheid. Dit zorgt ervoor dat de energie van het paard vrijkomt en het lichaam vanuit trots en spirit krachtiger gaat bewegen.
In het rijden stimuleer je de lichamelijke ontwikkeling van het paard waardoor het paard tot een nog dieper eigen lichaamsbewustzijn kan komen. Hierin leert het paard om de energie te activeren vanuit het lichaam en deze kruisbestuiving vervolledigd het geheel.

Onderdeel 1 _ Verdieping in Body Awareness

Grondwerk en rijden staan of vallen met een goed en bewust lichaamsgebruik van de mens. De body awareness sessie geven een intensieve ervaring in het doorvoelen van je lichaam en het verkennen van nieuwe mogelijkheden.
De oefeningen stimuleren energiebeheersing, doorstroming, balans en souplesse. Je leert bewegen met gevoel en handelen met beheersing zodat je verfijnder in je communicatie wordt en deze zich kan verdiepen tot een veel nauwkeuriger niveau.
In de ruiter body awareness wordt er ook gewerkt aan de flexibiliteit van je bekken en onderrug, het meebewegen met je paard, de rijzing van je bovenlichaam, het lang maken van je benen en je ademhaling.

Onderdeel 2 _ Grondwerk in de picadero

Het vrije grondwerk is net zoals het beoefenen van martiale kunsten, een levenskunst. Het vraagt verfijning, afstemming, bewustzijn. Hoe meer je innerlijke potentie toeneemt, hoe meer je in aanraking komt met een diepere levensessentie en je werk met paarden dit niveau ook gaat belichamen. In dit opleidingsjaar leer je het paard heel nauwkeurig zien. Je leert de karakters en mentale lagen ontrafelen, de natuurlijke gevoeligheid van het paard herstellen (indien deze beschadigd is) en onbalans of trauma oplossen. Ook leer je op een uitgebreide manier je lichaamstaal te beheersen en inzicht te krijgen in het grondwerkproces. Dit stelt je in staat aan te sluiten bij wat je paard van je nodig heeft. Omdat zowel de combinatie van mens als paard begeleid wordt in dit opleidingsjaar bereik je een zeer verfijnde manier van werken met elkaar.

Onderdeel 3 _ Rijden met gevoel, intuïtie, verfijning, energie en lichaamstaal

Zoals eerder genoemd kan er in dit opleidingsjaar de combinatie gemaakt worden tussen grondwerk en rijden.
In het rijden gaan we als eerste dieper in op je houding en ruiterbalans. Je leert de invloed van je lichaam op het paard aanvoelen en je ruiterbalans vergroten. Maar balans is meer dan alleen een lichamelijk evenwicht. Je paard qua karakter leren aanvoelen en leren afstemmen op wat er in het proces nodig is, is zeker even belangrijk.
Je leert hoe rijden meer is dan een technische beheersing en hoe krachtig de inwerking van je gedachten, gevoel en energie kunnen zijn in het geheel. Dit opent een nieuwe dynamiek en brengt de interactie op een veel geavanceerder niveau.

Onderdeel 4 _ Het gymnastiseren en inzicht krijgen in de biodynamica van het paardenlichaam

In dit onderdeel leer je hoe je een paard zelfbewuster kunt maken. Hoe hij zijn lichaam op een gezonde en verantwoordelijke manier in alle bewegingen kan gaan gebruiken. Met meer draagkracht, balans, buiging en souplesse.
Je leert gevoel krijgen voor de biodynamica van het lichaam, je paard invoelen, de scheefheden herkennen en vaardigheden ontwikkelen om een betere bewegingskwaliteit op te bouwen met je paard. Ook leer je hoe je een krachtige doorstroming van achter naar voren in het paardenlichaam kunt genereren met een pure doorgeefelijkheid van energie en hoe je onafhankelijke lengtebuigingen kunt krijgen die het innerlijk bewustzijn van je paard enorm kunnen vergroten.

In dit eerste opleidingsjaar wordt er tijdens het rijden enkel gewerkt in de stap en de draf. Deze vorm van gymnastiseren gaat op de tijd van het lichaam van het paard. Het accent ligt op het ontwinden van blokkades, het verbeteren van doorstroming, het activeren van de achterhand. Rechtheid, onafhankelijke buigingen, nageeflijkheid, voltewerk, lichaamsbewustzijn, procesbewustzijn, persoonlijk groei, coördinatie en intelligentie, meedenkendheid.

Onderdeel 5 _ Dubbele longes

Het werken aan de dubbele longes is geen standaard onderdeel van het opleidingsjaar, maar als het lichaam van een paard gebaad is om het gymnastiseren eerst onbelast te ervaren dan is dit zeker een optie. Aan de dubbele longes kan het paard meer kracht en doorstroming opbouwen waardoor hij daarna verantwoorder gereden kan worden. In dit onderdeel wordt er, naast een technisch aspect, ook gewerkt met lichaamstaal waardoor het geheel krachtiger tot uitdrukking komt.

Werkvormen in de scholing van het paard

Mogelijkheden in de scholing van je paard tijdens de jaaropleiding zijn:

 • Het vrije grondwerk in de picadero
 • Leidwerk aan het lange touw
 • Rijden en gymnastiseren
 • Dubbele longes

Programmatijden

Afhankelijk van de voorkeur van de groep kan het opleidingsjaar dynamisch verlopen of gestructureerd.
Bij een gestructureerde indeling starten de ochtenden met tijd voor vragen en inhoudelijke gesprekken. Gevolgd door een serie van lichaamsoefeningen en paardenwerk. Als de dagen dynamisch verlopen kunnen deze onderdelen elkaar afwisselen, afhankelijk van wat er in de groep en tijdens het paardenwerk ontstaat.

Praktische informatie en deelname met eigen paard

Praktische informatie

Het opleidingsjaar bestaat uit 18 trainingsdagen die verdeeld zijn over 6 modules van 3 dagen.
De opleidingsdagen zijn van 10u tot 17u en beginnen met diverse oefeningen en onderzoeken om nieuwe inzichten te creëren. Deze oefeningen en onderzoeken bevatten exclusief materiaal wat we later op de dag met paarden uitwerken. Aan het eind van de dag worden er opdrachten mee gegeven om thuis aan te werken. Deze opdrachten dienen om je persoonlijke ontwikkeling te stimuleren, je creativiteit en denken te verruimen.

De trainingsdagen vinden plaats op onze hoofdlocatie in Zelhem. Deze locatie is uniek gelegen, in bosrijke omgeving, midden in de stilte van de natuurgebieden van staatsbosbeheer. De locatie heeft een fijne accommodatie en draagt door haar sfeer bij aan de diepte en intensiteit van de dagen.

De groep van 2023 zit vol. Het eerstvolgende opleidingsjaar start in januari 2024. Inschrijven voor 2024 is al mogelijk.
De inschrijvingen voor de jaaropleidingen gaan elk jaar best snel, dus als je een plekje wilt is het verstandig om niet te lang te wachten.

Deelname met een eigen paard

Aan dit jaartraject is deelname met een eigen paard verplicht. De 18 opleidingsdagen zorgen voor een enorme verfijning in het contact en om samen tot een krachtig onvoorwaardelijk geheel te komen is een persoonlijke live begeleiding belangrijk. Als je je via deze website inschrijft dan kan je op het geautomatiseerde inschrijvingsformulier alle informatie over je paard doorgeven. Alsook alle praktische zaken omtrent de overnachting van je paard en aankomsttijden.

Als je niet in de gelegenheid bent om je eigen paard mee te brengen dan is er op onze hoofdlocatie in Zelhem in overleg één paard beschikbaar waar je mee kunt werken. Als je gebruik wilt maken van deze optie kan je voorafgaand aan je inschrijving met ons contact opnemen en afstemmen of deze mogelijkheid nog beschikbaar is. De kosten hiervoor zijn 30,- euro per opleidingsweekend.

Voor de overnachting van je paard vragen we 5,- per dag. De gastpaarden verblijven naast elkaar in weidepaddocken zodat de paarden niet alleen staan.
Je kan je eigen hooi meenemen of hooi van ons gebruiken. Indien je hooi van ons gebruikt vragen we hiervoor 9,- euro per 20 kilo baaltje. Je kan deze bedragen tijdens de training contant afrekenen. Het hooi wat op de locatie beschikbaar is, is stofvrij Duits kruidenhooi. Hooiprijzen zijn onder voorbehoud, afhankelijk van de op dat moment geldende tarieven.

Adviezen m.b.t. het volgen van de opleiding

Het is raadzaam (niet verplicht) om, voor het starten van de opleiding, eerst de training Pure Authentic Body Communication of een privéles te volgen. Op deze wijze ben je al bekend met onze werkwijze. Hierdoor kunnen we de opleiding op een goed niveau starten en kan je een overdachte keuze maken of de opleiding al dan niet bij je past.

Kosten

De kosten voor deze jaaropleiding zijn 2995,- euro inclusief btw. Heb je interesse in het volgen van deze opleiding, dan kan je je inschrijven door op de link boven aan de pagina te klikken of op de datum onderaan de pagina.

De groep van 2023 zit vol. Het eerstvolgende opleidingsjaar start in januari 2024. Inschrijven hiervoor is al mogelijk. Je plaats is definitief op het moment dat wij het voorschot van 500,- euro ontvangen hebben. De rest van het bedrag (2495,-euro) dient voor 5 januari 2024 betaald te zijn. Beide bedragen kan je afrekenen via de site.

Na je inschrijving

Na je inschrijving wordt er telefonisch contact met je opgenomen en wordt er uitgebreid met je besproken welke paarden je hebt en waarom je aan dit traject deel wilt nemen. Zodat er een wederzijdse afstemming is.
Mochten we in dit gesprek aanvoelen dat de opleiding niet het juiste traject voor je is geven we dit eerlijk aan en ontvang je het voorschotbedrag terug. Terra Natura behoud zich het recht om mensen te weigeren.

Aanvullende informatie

Deze werkwijze heeft vaak een grote invloed op het leven van mensen en kan ook buiten het werken met paarden van enorme betekenis zijn. Daarom is het belangrijk om je te realiseren dat je tijdens de opleiding confronterende momenten kunt tegenkomen. We werken op het gebied van bewustzijn, persoonlijke groei en ontwikkeling. Hierdoor kunnen soms dingen naar boven komen die niet op te lossen zijn binnen de opleiding. Voor thema’s of problemen die niet binnen de opleiding vallen raden we mensen aan externe hulp te zoeken.

Wil je graag deze informatie digitaal ontvangen? Download dan de PDF brochure, onderaan deze pagina.

Vervolgmogelijkheden

Na het volgen van dit opleidingsjaar kan je doorstromen naar:

0
  0
  Inschrijvingen
  Geen traningen toegevoegdSchrijf je in voor een training