Free Gymnastic Arts

 • Uitgebreide jaaropleiding in grondwerk en rijden
 • 15 opleidingsdagen, verdeeld over 5 modules van 3 dagen
 • Trainingsdagen zijn van 10 uur tot 17 uur
 • 4 tot 5 deelnemersplaatsen
 • 2495,- euro inclusief btw
 • Deelname is met een eigen paard, tenzij anders overlegd
 • De opleiding vindt plaats op onze hoofdlocatie in Zelhem
 • Enkel mogelijk na het volgen van het tweede jaar The Essential Art of Riding

The path of wisdom

Als je de twee voorbijgaande jaren gevolgd hebt, dan weet je ondertussen dat je een leven lang kunt verder groeien in dit werk. Vroeger vroeg het beleren van een paard 12 jaar. Paarden hebben mentaal en lichamelijk de tijd nodig om te groeien. Maar ook jij als mens.

In dit derde opleidingsjaar daal je verder af om te ontdekken wat het betekent om met een paard vanuit pure essentie te werken en zijn kracht en vitaliteit naar boven te halen. Je leert hoe je je paard in het vrije gymnastiseringswerk kunt uitdagen om zichzelf te tonen in kracht, dapperheid en expressie. Wendbaarheid en verzameling.
In het rijden continueren we het lichaamsproces en leer je je paard uit te nodigen om het lichaam meer te centreren waardoor het lichaam leert te sluiten. Je leert een samenspel te creëren waarin het paard ongeforceerd op een lichte energie klaarzetting het begin van de zijgangen met je wilt gaan ontdekken. Het aanbod wordt gevarieerder en uitdagender waardoor het paard gestimuleerd wordt om een volgend level in zichzelf aan te boren.

Het opleidingsjaar bestaat wederom uit zowel grondwerk als rijden waarin gekeken wordt wat per combinatie van toepassing is. De begeleiding wordt helemaal persoonlijk en op de groep afgestemd op basis van wat er nodig is om zo optimaal mogelijk te kunnen ontwikkelen. De jaartrajecten zijn geschikt voor de ambitieuze vrijetijdsruiter die dit werk wilt beheersen voor eigen vaardigheden als ook voor instructeurs die hun niveau willen verdiepen of iets zoeken dat ze nog niet gevonden hebben. Het inhoudelijke materiaal is uniek en exclusief gereserveerd voor de opleiding.

Tijdens het derde jaar liggen de accenten op:  

Het grondwerk

 • Verdieping in lichaamstaal en energie beheersing
 • Kracht, dapperheid en expressie
 • Sterke verzameling en wendbaarheid
 • Mentale beheersing van kracht en verantwoordelijkheid

Het rijden

 • Energie en lichaam centreren
 • Het lichaam leren sluiten
 • Doorstroming bekrachtigen
 • Energie klaarzetten voor
 • Stap, draf, galop, buigingen, overgangen, schouder binnen, eerste zijgangen

 

Training impressie
In life everything is connected. It is an old wisdom manny have forgotten in these new times. Horses teach us to stay focused on what is real.
Inhoud

Het gymnastiseren in vrijheid

Tijdens dit opleidingsjaar leer je om je paard uit te dagen tot meer dapperheid en expressie. Je leert wat er in lichaamstaal en positie nodig is om de energie van het paard te versterken waardoor hij nog meer buiging en verzameling gaat tonen. Expressiever wordt in zijn wendbaarheid en met meer power naar voren durft te komen. Ook is hierin een belangrijk onderdeel dat het paard leert dat kracht samengaat met verantwoordelijkheid en hoe hij genoeg lichaamsbewustzijn en mentale beheersing kan behouden om zijn omgeving met deze kracht niet te verwonden.

Uiteraard wordt er ook in dit jaar veel body awareness aangeboden omdat een paard pas kan gaan tonen wat de mens al beheerst. Dat maakt dat ook je eigen lichaam moet groeien in dit proces. Veel oefeningen zijn gebaseerd op het vrijmaken van je eigen kernkracht, maar ook hoe hiermee te synchroniseren met het paard.

Het gymnastiserende rijden

In het rijden leer je als ruiter om het paard meer te centreren waardoor het lichaam leert te sluiten. Dit maakt dat alle aanwezige energie het geheel gaat voeden en bekrachtigen en nergens meer verloren geraakt. De lichamelijke impuls wordt opwaarts. Deze energie klaarzetting vormt het prille begin van later, indien het paardenlichaam hiervoor geschikt is, de hogeschool oefeningen. Het paard heeft voor dit onderdeel zeker een jaar nodig om dit krachtig in zichzelf te kunnen manifesteren.

Hiernaast leert je een samenspel te creëren waarin het paard op een ongeforceerde manier, op een lichte energie klaarzetting het begin van de zijgangen met je wilt gaan ontdekken. Hierin wordt het paard enorm gestimuleerd om verder te denken dan wat hij kent of weet. Als een paard de correcte energie in zijn lichaam klaar kan zetten voor de gang, dan volgt het fysieke lichaam na verloop van tijd vanzelf. Ook voor dit onderdeel heeft een paard een jaar ontwikkeling nodig om dit volgend level in zichzelf aan te boren en volledig eigen te maken.

Werkvormen in de scholing van het paard

Mogelijkheden in de scholing van je paard tijdens de jaaropleiding zijn:

 • Het vrije gymnastiseren
 • Leidwerk aan het lange touw
 • Rijden en gymnastiseren

Programmatijden

Afhankelijk van de voorkeur van de groep kan het opleidingsjaar dynamisch verlopen of gestructureerd.
Bij een gestructureerde indeling starten de ochtenden met tijd voor vragen en inhoudelijke gesprekken. Gevolgd door een serie van lichaamsoefeningen en paardenwerk. Als de dagen dynamisch verlopen kunnen deze onderdelen elkaar afwisselen, afhankelijk van wat er in de groep en tijdens het paardenwerk ontstaat.

Praktische informatie en deelname met eigen paard

Praktische informatie

Het opleidingsjaar bestaat uit 15 trainingsdagen die verdeeld zijn over 5 modules van 3 dagen.
De opleidingsdagen zijn van 10u tot 17u en beginnen met diverse oefeningen en onderzoeken om nieuwe inzichten te creëren. Deze oefeningen en onderzoeken bevatten exclusief materiaal wat we later op de dag met paarden uitwerken. Aan het eind van de dag worden er opdrachten mee gegeven om thuis aan te werken.

De trainingsdagen vinden plaats op onze hoofdlocatie in Zelhem. Deze locatie is uniek gelegen, in bosrijke omgeving, midden in de stilte van de natuurgebieden van staatsbosbeheer. De locatie heeft een fijne accommodatie en draagt door haar sfeer bij aan de diepte en intensiteit van de dagen.

Deelname met een eigen paard

Aan dit jaartraject is deelname met een eigen paard verplicht. De 15 opleidingsdagen zorgen voor een enorme verfijning in het contact en om samen tot een krachtig onvoorwaardelijk geheel te komen is een persoonlijke live begeleiding belangrijk. Als je je via deze website inschrijft dan kan je op het geautomatiseerde inschrijvingsformulier alle alle praktische zaken omtrent de overnachting van je paard en aankomsttijden doorgeven.

Als je niet in de gelegenheid bent om je eigen paard mee te brengen dan is er op onze hoofdlocatie in Zelhem in overleg één paard beschikbaar waar je mee kunt werken. Als je gebruik wilt maken van deze optie kan je bij ons informeren of deze mogelijkheid nog beschikbaar is. De kosten hiervoor zijn 30,- euro per opleidingsweekend.

Voor de overnachting van je paard vragen we 5,- per dag. De gastpaarden verblijven naast elkaar in weidepaddocken zodat de paarden niet alleen staan.
Je kan je eigen hooi meenemen of hooi van ons gebruiken. Indien je hooi van ons gebruikt vragen we hiervoor 9,- euro per 20 kilo baaltje. Je kan deze bedragen tijdens de training contant afrekenen. Het hooi wat op de locatie beschikbaar is, is stofvrij Duits kruidenhooi. Hooiprijzen zijn onder voorbehoud, afhankelijk van de op dat moment geldende tarieven.

Kosten

De kosten voor deze jaaropleiding zijn 2495,- euro inclusief btw. Heb je interesse in het volgen van deze opleiding, dan kan je dit aangeven tijdens het tweede opleidingsjaar.
Je kan je via deze website inschrijven door op de link boven aan de pagina te klikken of op de datum onderaan de pagina.
Je plaats is definitief op het moment dat wij het voorschot van 500,- euro ontvangen hebben. De rest van het bedrag (1995,-euro) dient voor 5 januari 2024 betaald te zijn. Beide bedragen kan je afrekenen via de site.

Wil je graag deze informatie digitaal ontvangen? Download dan de PDF brochure, onderaan deze pagina.

Vervolgmogelijkheden

Na het volgen van dit opleidingsjaar kan je doorstromen naar:

0
  0
  Inschrijvingen
  Geen traningen toegevoegdSchrijf je in voor een training