Pure Authentic Body Communication

 • 3 dagen intensieve begeleiding
 • 10 uur tot 18 uur
 • 4 deelnemersplaatsen met praktijk
 • 2 toeschouwersplaatsen
 • 475,- euro praktijkplaats en 235,- euro toeschouwersplaats
 • Deelname aan deze training is met een eigen paard, tenzij anders overlegd

Inzicht in het karakter van je paard en verdieping in grondwerk

Wil je de relatie met je paard verfijnen? Meer inzicht krijgen in het karakter van je paard, wat hij van je nodig heeft of hoe je hem en jezelf nog meer in balans kunt brengen? In deze training krijg je drie dagen lang een intensieve begeleiding om je paard nauwkeurig te leren aanvoelen en je training met hem te verdiepen.

Het trainingsprogramma bestaat uit:

 • Body awareness en oefeningen om je lichaamstaal, energiebeheersing en innerlijk leiderschap te vergroten
 • Inzicht in grondwerk en beheersing van grondwerkelementen
 • Inzicht in de karakters en psychische lagen van het paard

Deze grondwerktraining biedt een brede basis in het vrije grondwerk in de picadero alsook het leidwerk met paarden.

Training impressie
The way of the horse, is a way of life. For no tricks or systems can equal the true authenticity of your soul.
Inhoud

Het karakter en de psychische lagen van je paard

Ieder paard is uniek in karakter, gevoeligheid, ontwikkeling en wat hij in dit leven meegemaakt heeft. Hierdoor kan wat het ene paard nodig heeft iets heel anders zijn dan wat het andere paard nodig heeft. Als je als mens je paard goed wilt begeleiden is het belangrijk dat je alle nuances in hem leert aanvoelen. Welk karakter heeft hij? Hoeveel leiderschap heeft hij van jou nodig? Vanuit welke gevoeligheid moet je hem benaderen?
Welke psychische lagen heeft hij opgebouwd en hoe beïnvloeden deze hem? En natuurlijk, als allerbelangrijkste: wat heeft hij van jou nodig om goed in balans te komen?

Deze training geeft je doorzicht in zowel het natuurlijke gedrag van paarden, als in het gedrag van je eigen paard waardoor je zijn reacties beter kunt begrijpen, hem op een correcte manier kunt benaderen en een training aan kunt bieden die past bij zijn ontwikkeling.

Lichaamstaal beheersing en Body Awareness

Als mens zijn we gewend om ons te richten op het verbale aspect van onze communicatie. Woorden, zinnen, boodschappen. Maar onder deze laag communiceren we nog veel meer. Wie je werkelijk bent of hoe je je werkelijk voelt, komt veel meer tot uiting in je lichaamstaal.

Voor ons is het een vergeten taal geworden, maar voor paarden speelt deze lichaamstaal in de omgang een grote rol. Paarden zijn zeer sensitieve dieren die je lichaamsexpressie haarscherp kunnen lezen. Dit betekent dat alles wat je doet en denkt voor een paard van betekenis is. Hoe meer je deze taal beheerst, hoe sensitiever je communicatie kan worden en hoe meer misverstanden je kunt voorkomen. Tijdens de Body Awareness oefeningen krijg je meer inzicht in wat een krachtig en authentiek lichaamsbewustzijn inhoud en hoe je hiermee kunt werken. Je leert je lichaam kennen. Hoe je met energie in jezelf kunt werken en met meer balans kunt bewegen. Hoe je je uitstraling en je ruimte sterker kunt maken en welke invloed dit heeft op je paard. Hoe je opmerkzamer en aanweziger kunt zijn in het moment en het geheel beter kunt aanvoelen. Grondwerk is werken met gevoel, intuïtie en het leren aanboren van je eigen natuurlijke kwaliteiten.

Authentiek leiderschap, innerlijke rust en autonomie

In deze training krijg je ook meer inzicht in de oorspronkelijke betekenis van leiderschap en waar je eigen kracht ligt.
Op een verfijnde en verantwoorde manier met paarden omgaan vraagt bewustzijn, balans in jezelf, rust en verantwoordelijkheid. Dit brengt een hele persoonlijke ontwikkeling op gang waarin je jezelf steeds meer leert kennen. Oordeelloos leert kijken naar je eigen onzekerheden, verlangens en patronen zodat je je er niet onbewust door laat leiden. Deze weg van ontwikkeling brengt autonomiteit en vrijheid in jezelf. Niet meer afhankelijk zijn van wat er rond je gebeurt. Hierdoor zie je het paard veel helderder en krijg je het vermogen om zorgvuldig het geheel te begeleiden.

Werkvormen in de scholing van het paard

Het vrije grondwerk met paarden in de picadero

Het vrije grondwerk is net zoals het beoefenen van martiale kunsten, een levenskunst. Het vraagt verfijning, afstemming, bewustzijn. Hoe meer je innerlijke potentie toeneemt, hoe dieper het contact tussen jou en je paard kan worden. Daarom is deze vorm van grondwerk één van de meest magische, maar tegelijkertijd ook één van de meest moeilijke onderdelen van het werken met paarden.

Alles wat een paard in lichaamstaal uit, is een weerspiegeling van zijn eigen gedachten, gevoelens, angsten, karakter, opgebouwde blokkades of patronen. Hierdoor kan je in deze vorm van grondwerk een paard nauwkeurig begeleiden in zijn innerlijke ontwikkeling. Je kan hem de kans geven om dingen uit het verleden te verwerken en tot een nieuwe balans te komen. Maar ook om krachtiger, opener en gevoeliger in het leven te gaan staan waardoor zijn spirit meer tot leven komt.

Het vrije grondwerk is een prachtige manier om de relatie met je paard te verbreden en verdiepen, een connectie die na verloop van tijd kan ontvouwen tot een evenwichtig samenspel waarin mens en paard als een geheel bewegen. Het is een discipline waarin je jaren met je paard kunt groeien tot je een ultieme verfijning bereikt.

Het leidwerk aan een lang touw

Naast het werken in de picadoro is het leidwerk aan een lang touw ook een onderdeel wat aandacht krijgt in deze training. Alles wat je met je paard doet heeft namelijk invloed op je relatie. Hoe je hem benadert, hoe je hem uit de stal haalt, hoe je hem naar de weide brengt, waar je hem traint. Verfijnt leidwerk kan ervoor zorgen dat je je grondwerktraining kunt uitbreiden naar andere locaties dan enkel de paardenbak. In dit onderdeel kan je met het paard in verschillende posities werken en hoe verder gevorderd jij als mens je lichaamstaal gebruikt, hoe beter je je paard tot verzameling, buiging en draagkracht kunt brengen.

Programmatijden

Dag 1

10u – 11u, essenties in paardengedrag en grondwerk
11u – 11.30u, pauze
11.30u – 13u, oefeningen in lichaamsbewustzijn en lichaamstaal beheersing
13u – 14u, lunch
14u – 15.30u, praktijk met paarden
15.30u – 16u, pauze
16u – 18u, praktijk met paarden

Dag 2

10u – 11u, bodywork voor balans, souplesse en energiedoorstroming
11u – 11.30u, pauze
11.30u – 13u, oefeningen in lichaamsbewustzijn en lichaamstaal beheersing
13u – 14u, lunch
14u – 16u, praktijk met paarden
16 – 16.30u, pauze
16.30u – 18u, praktijk met paarden

Dag 3

10u – 11u, bodywork voor balans, souplesse en energiedoorstroming
11u – 11.30u, pauze
11.30u – 13u, praktijk met paarden
13u – 14u, lunch
14u – 16u, praktijk met paarden
16 – 16.30u, pauze
16.30u – 18u, praktijk met paarden

Praktische informatie en deelname met eigen paard

Dit programma is bedoeld voor deelname met eigen paard(en). Op deze manier ontvang je de meest afgestemde begeleiding die voor jou en je paard klopt. Ook geeft het je meteen meer inzicht in het karakter van je paard en wat hij specifiek nodig heeft. Als je je via deze website inschrijft dan kan je op het geautomatiseerde inschrijvingsformulier alle informatie over je paard doorgeven en alle praktische zaken omtrent de overnachting van je paard en je aankomsttijd.

Als je niet in de gelegenheid bent om je eigen paard mee te brengen – of je hebt geen eigen paard – dan is er op onze hoofdlocatie in Zelhem in overleg één paard beschikbaar waar je eventueel mee kunt werken. Als je gebruik wilt maken van deze optie kan je voorafgaand aan je inschrijving met ons contact opnemen via de mail of telefonisch op 0031 (0)6 472 64 503 en afstemmen of er voor je training naar keuze nog een paard beschikbaar is.

Deze training is geschikt voor ervaren paardenmensen, maar ook voor mensen met minder paardenervaring. Alle praktijkbegeleiding wordt afgestemd op het niveau wat je aankunt.

Vervolgmogelijkheden

Na het volgen van dit trainingsprogramma kan je doorstromen naar:

0
  0
  Inschrijvingen
  Geen traningen toegevoegdSchrijf je in voor een training