The Flexible Body

 • Aanvullende basistraining, Body Awareness
 • Gericht op het rijden
 • Dagtraining, van 10u tot 17u
 • 4 tot 6 deelnemers
 • 125,- euro
 • Deze trainingen worden gegeven in Zelhem en zijn zonder paarden

De verfijning van de vraag, maakt de precisie van het antwoord

Paardrijden is een mindfullniss in beweging. Het vraagt stilte, aandacht, bewustzijn, balans en flexibiliteit. Hoe meer je hierin bekwaamt, hoe fijngevoeliger je connectie met het paard kan worden.

Helaas vraagt het leven veel van ons waardoor het lichaam gemakkelijk verstijft. Tijdens het rijden kom je dit onveranderlijk tegen. Deze dag richt zich op dat wat voor je lichaam nodig is om de nuances in het rijden te ervaren. Er wordt aandacht besteed aan je psoasspier, je bekken en ruggengraat. Hoe je spanning in het lichaam los kunt laten en tot een gezonde tones kunt komen. Waar je scheefheden zitten en hoe je deze kunt verbeteren. Hiernaast krijg je een aantal ingrediënten waardoor je de algemene staat van je lichaam zachter en tegelijkertijd krachtiger kunt maken en je balans aanzienlijk kunt verbeteren.

Deze basis Body Awareness training is bedoeld als aanvulling op de paardentrainingen om je lichaam in het rijden verder te ontwikkelen.

Training impressie
Only in pure presentness we can find the power and beauty in every activity with the horse
Inhoud

Sessie 1 en 2 _ De basis van het lichaam

In de eerste sessie besteden we aandacht aan de psoasspier. Deze bijzondere spier wordt ook wel eens de zetel van de ziel genoemd. Hij hecht aan aan de onderzijde van de ruggengraat en loopt achter de organen in de buik, door het bekken via de lies, naar de binnenkant van het bovenbeen. Hiermee verbind hij je romp met je benen en speelt hij een belangrijke rol in de balans van het lichaam. De Psoasspier is erg gevoelig voor stress en trauma’s.  Niet doorleefde spanningen slaan gemakkelijk in deze spier op waardoor hij verkort en een heel scala aan problemen in het lichaam kan veroorzaken. Ook verkeerde houdingen en langdurige overbelasting kunnen oorzaken zijn waardoor de Psoasspier gespannen raakt. Tijdens de oefeningen leer je deze kernspier ontspannen en mild te stretchen. Eenmaal ontspannen leer je hoe je deze spier weer kunt voorzien van een gezonde tones waardoor je de balans in het hele lichaam verbetert en tot een diepe buikademhaling kunt komen. De oefeningen zijn heel subtiel en de aandacht waarmee ze uitgevoerd worden maakt het resultaat.

In de tweede sessie gaan we aan de slag met het bewustzijn van de ruggengraat. De ruggengraat en het bekken vormen tijdens het rijden de belangrijkste bouwstenen van het lichaam. Een gezonde flexibiliteit, beweeglijkheid, gevoel en energie bewustzijn zijn onmisbaar om een verfijnde lichaamstaal over te kunnen brengen aan het paard. In deze reeks besteden we met bewegingen aandacht aan elke wervel en brengen we de connectie terug op gang waardoor de energie weer door dit onderdeel kan stromen. Dit verbetert niet enkel de vitaliteit van het gehele lichaam, maar brengt ook een mentale stabiliteit en stilte van de geest.

Sessie 3 en 4 _ Evenwicht, coördinatie en symmetrie

De derde sessie gaat over de symmetrie in je lichaam. Omdat we als mens veel dingen eenzijdig doen is ons lichaam onevenwichtig getraind. In onze dagdagelijkse handelingen reageert het lichaam met de bewegingspatronen die het het beste kent, vaak met een incorrect spiergebruik. De invloed van deze onbalans in ons lichaam is wanneer we op een paard zitten het meest voelbaar en kan voor veel ruis zorgen in de communicatie. Tijdens deze body awareness reeks mag je ontdekken waar jouw onbalansen zitten en hoe je deze kunt verbeteren. De oefeningen zorgen ervoor dat je in je gevoel veel meer leert finetunen.

In de vierde en laatste sessie gaan we dieper in op het begrip evenwicht. Je leert welke elementen – zowel in als buiten je lichaam – belangrijk zijn om dit optimale evenwicht te vinden en te behouden. Ook vergroot deze reeks je innerlijke rust en focus. Het traint je aandacht, je ademhaling en je natuurlijke balans.

 

Werkvormen in de scholing van het paard

niet van toepassing.

Programmatijden

10.00u – 10.45u, introductie
10.45u – 11.00u, pauze
11.00u – 12.00u, bodywork – psoasspier en bekkenbodem
12.00u – 12.15u, pauze
12.15u – 13.15u, bodywork – ruggengraat, flexibiliteit en energie doorstroming
13.15u – 14.15u, lunch
14.15u – 15.15u, bodywork – coördinatie en symmetrie
15.15u – 15.30u, pauze
15.30u – 16.30 u, bodywork – evenwicht en balans
16.30u – 17.00u, cooling down en afsluiting dag

Praktische informatie en deelname met eigen paard

The Flexible Body is een verdiepende training die je kan doen als aanvulling op eerdere trainingen als je je lichaamsbewustzijn op een nog bewuster niveau wilt brengen. Deze training is zonder paardenwerk en spitst zich toe op lichamelijke ervaringssessies. De dag is enkel toegankelijk voor mensen die een paardentraining gedaan hebben omdat de oefeningen gelinkt zijn aan deze specifieke wijze van rijden met paarden en er gedurende de dag ook linken gemaakt worden met het paardenwerk.

De dag gaat door op onze hoofdlocatie in Zelhem. De groepen worden bewust klein gehouden omdat dit veel meer kwaliteit biedt en ruimte geeft voor persoonlijke aandacht.

Vervolgmogelijkheden

0
  0
  Inschrijvingen
  Geen traningen toegevoegdSchrijf je in voor een training