Awareness of the Body

 • Aanvullende basistraining, Body Awareness
 • Gericht op het grondwerk
 • Dagtraining, van 10u tot 17u
 • 4 tot 6 deelnemers
 • 125,- euro
 • Deze trainingen worden gegeven in Zelhem en zijn zonder paarden

Een weerspiegeling van de ziel

Het lichaam is een wonderbaarlijk organisme waar we onszelf de hele dag door mee bewegen. Het geeft expressie aan wie we zijn.
Onze gedachten, verlangens, emoties, gevoelens. Onze levenskracht, ideeën en ambities.

In oude martiale kunsten was het leren beheersen van dit lichaam een Art of life. De kracht van energie, de helderheid van geest, balans, souplesse, evenwicht. Een dagelijkse beoefening om alles met aandacht te doen waardoor lichaam, geest en energie sterk met elkaar verbonden bleven. Helaas is deze kunst in onze culturen steeds meer naar de achtergrond verdwenen en zorgen drukte en stress ervoor dat we nog maar de helft van de potentie gebruiken die we zouden kunnen benutten.

Deze basistraining is bedoeld als aanvulling op de paardentrainingen om je lichaamstaal in het grondwerk nog verder te ontwikkelen.

Training impressie
Our guidance can only be authentic if we are prepared to become the change we want to see in the horse
Inhoud

Een correcte lichaamsbalans

Balans is een kostbaar goed. Veel kostbaarder dan waar we soms bij stilstaan. Het stelt je in staat om te handelen met gevoel en zoveel meer kwaliteit uit het leven te halen. Je fysieke lichaam is een belichaming van wie je bent. Geen omhulsel dat je brengt waar je moet zijn.

Doorheen het leven hebben we te maken met een hoge mate van stress, haast, drukte en prikkels. Meer dan we in essentie kunnen verwerken. Dit tast de flexibiliteit van je lichaam en je geest zo geleidelijk aan dat je vaak niet door hebt hoe je levenskwaliteit langzaam achteruit gaat.
Het verlies van souplesse, kracht en doorstroming. Maar hierbij ook gratie, elegantie en het plezier in bewegen.
Deze dag is erop gericht om je de balans te laten vinden waar jouw lichaam in essentie voor bedoeld is.

Sessie 1 en 2 _ Het lichaam gezond gebruiken en je energie wakker maken

In de eerste sessie van de dag werken we aan souplesse. Dat betekent dat we langzaam lichamelijke blokkades losmaken en de gebieden in het lichaam waar je weinig gevoel hebt weer wakker gaan maken. Dit verbetert de doorstroming waardoor je meer energiebewustzijn kunt krijgen en je lichaam opnieuw als een geheel kunt gaan ervaren.

De tweede sessie gaat over het stimuleren van je levenskracht. In deze sessie maken we de energie wakker. Drukte en vermoeidheid eisen gedurende het leven een grote tol waardoor je oorspronkelijke levensenergie teveel naar de achtergrond verdwijnt. Deze reeks oefeningen maakt de energie van het lichaam weer los zodat je de warmte en overvloed die dat met zich meebrengt weer door je lichaam kunt voelen stromen.

Sessie 3 en 4 _ Je oorspronkelijke balans herstellen, leren verzamelen en centreren

In de derde sessie richten we ons op het herstellen van je oorspronkelijke balans. Deze sessie vermindert de spanning in je bovenlichaam en activeert het bekkengebied. We besteden aandacht aan de ruggengraat, het verlengen van je achterlijn en het centreren van de voorkant. Dit geeft een volledig ander lichaamsgevoel waardoor je de waarde van balans veel beter kunt ervaren.

In de vierde en laatste sessie gaan we in op hoe je met deze nieuwe lichaamsbalans kunt bewegen. Hoe belangrijk je voeten hierin zijn en hoe je de onderkant van je voeten heel anders kunt gebruiken dan je waarschijnlijk tot op heden gedaan hebt.
In deze sessie gaan we op zoek naar hoe je je lichaam kunt verzamelen en centreren. Een kernachtige bundeling van energie in jezelf kunt behouden en hierdoor met een stille geest krachtiger en gebalanceerder kunt bewegen.

De weerspiegeling op het paard

Tijdens de sessies wordt uitgelegd waarom deze verbeterde lichaamskwaliteit belangrijk is in het paardenwerk en wat je waar kunt inzetten.

Synchroniciteit is in het paardenwerk een invloedrijk element. Je kan enkel datgene van je paard verwachten, wat je zelf bereidt bent om te doen.
Wil je dat je paard verzamelt, ruim en gracieus beweegt? Dan zal je deze lichaamskwaliteit zelf moeten uitstralen. Wil je dat hij in het grondwerk verfijnt reageert? Dan zal je deze verfijning eerst zelf moeten initiëren.

Deze dagen helpen je om een lichaamstaal te ontwikkelen waarmee je je paard kunt inspireren door datgene te worden wat je in hem weerspiegelt wilt zien.​

Werkvormen in de scholing van het paard

niet van toepassing.

Programmatijden

10.00u – 10.45u, introductie
10.45u – 11.00u, pauze
11.00u – 12.00u, bodywork – blokkade ontwindend en verbeteren van de doorstroming
12.00u – 12.15u, pauze
12.15u – 13.15u, bodywork – energie en levenskracht losmaken
13.15u – 14.15u, lunch
14.15u – 15.15u, bodywork – de oorspronkelijke balans van het lichaam
15.15u – 15.30u, pauze
15.30u – 16.30 u, bodywork – verzameling en anders leren bewegen
16.30u – 17.00u, cooling down en afsluiting dag

Praktische informatie en deelname met eigen paard

Awareness of the Body is een verdiepende training die je kan doen als aanvulling op eerdere trainingen als je je lichaamsbewustzijn en skills in lichaamstaal op een nog bewuster niveau wilt brengen. Deze training is zonder paardenwerk en spitst zich toe op lichamelijke ervaringssessies. De dag is enkel toegankelijk voor mensen die een paardentraining gedaan hebben omdat de oefeningen gelinkt zijn aan deze specifieke wijze van werken met paarden en er gedurende de dag ook linken gemaakt worden met het paardenwerk.

De dag gaat door op onze hoofdlocatie in Zelhem. De groepen worden bewust klein gehouden omdat dit veel meer kwaliteit biedt en ruimte geeft voor persoonlijke aandacht.

Vervolgmogelijkheden

0
  0
  Inschrijvingen
  Geen traningen toegevoegdSchrijf je in voor een training