Sensitive and Connected riding

- 3 dagen intensief
- 10u tot 18u
- 4 deelnemers
- 495,- euro
- deelname met of zonder eigen paard
- dit programma wordt gegeven door Djesse Stubbe
Balans in jezelf, eenheid met je paard
Ben je op zoek naar hoe je met nog meer gevoel en verfijning kunt rijden? Naar hoe je de samenwerking en afgestemdheid in het rijden kunt verbeteren? Of je paard met meer souplesse en lichtheid kunt laten bewegen? Deze intensieve driedaagse training verrijkt je instrumentarium in het rijden en bied je een brede basis in het verbeteren van je eigen balans en die van het paard. Het trainingsprogramma bestaat uit:
- Oefeningen voor de souplesse van je lichaam te vergroten. Je zit, doorstroming, houding en ruiterbalans te optimaliseren.
- Integratie van lichaamstaal en energiedoorgevenlijkheid, voor het bereiken van een zeer subtiele communicatie en afstemming.
- Inzicht in de biodynamica van het paardenlichaam en hoe je jouw paard op een verantwoorde en gymnastiserende wijze kunt rijden.
Ruiters die aan het niveau toe zijn, worden ook begeleid in het verbeteren van hun overgangen naar draf en galop. Voor een uitgebreidere weergave van dit programma, lees meer…
Inhoud
Verbetering van zit, houding en balans
Om een paard goed te kunnen rijden heb je beheersing van je eigen lichaam nodig. Je zit, houding en ruiterbalans vormen daarom de basis van elke vorm van rijden.
Op de eerste dag van dit driedaags trainingsprogramma wordt er gekeken naar wat er nodig is om jouw balans te optimaliseren. Er wordt gewerkt aan de flexibiliteit van je bekken en onderrug, het lang maken van je benen, de rijzing van je bovenlichaam en je ademhaling. Het doel is dat je een onafhankelijke balans leert ontwikkelen waar je je krachtig en ontspannen in voelt. Dit stelt je namelijk in staat om de meest fijngevoelige signalen van het paard te ontvangen en door te geven.
Doorstroming in jouw lichaam en die van het paard
Het lichaam functioneert het meest optimaal met een goede doorstroming. Blokkades, pijnpunten of een verminderd bewustzijn in bepaalde regio’s kunnen deze doorstroming verminderen. Het lichaam gaat deze tekorten compenseren door andere gebieden sterker in te zetten, waardoor er snel overbelasting plaatsvindt. Hierdoor wordt de volwaardige potentie van wie jij bent en wat je kunt afgeremd. In dit trainingsprogramma helpen we je met het vinden van een goede doorstroming in jouw lichaam en in die van het paard, waardoor een betere draagkracht kan ontstaan en je lichaamstaal, energie en informatie veel helder overkomen.
Lichaamstaal en verfijning van het rijden
Rijden vanuit lichaamstaal is bijzonder subtiel. Paarden zijn enorm sensitieve dieren die de kleinste energieverandering in je lichaam haarscherp kunnen aanvoelen.
Op de tweede en derde dag van dit trainingsprogramma wordt er dieper ingegaan op een laag die onder je rijtechniek ligt, namelijk het overbrengen van je lichaamscommunicatie, energie en intentie. Je ervaart hoe lichaamstaal het rijden enorm kan verfijnen en hoe je deze op een krachtige doch fijngevoelige manier over kunt brengen. Dit opent een nieuwe dynamiek en brengt de interactie tussen mens en paard op een hoger niveau.
Het paard correct van achter naar voor rijden
Vrijwel iedere instructeur zal zeggen dat een paard van achter naar voor gereden moet worden. Maar waarom is dat eigenlijk?
We gaan even kort in op de anatomie: het paardenlichaam is gebouwd op het goed onder plaatsen van de achterbenen waardoor de ruggenwervels openen, de rugspieren ontspannen, de buikspieren aanspannen en de rug omhoog gebracht wordt. Hierdoor gaat het paard zichzelf en de ruiter op een verantwoorde manier dragen. Er ontstaat een opwaarts-voorwaartse cadans in het paardenlichaam waardoor er ruimte komt in de schouders en de voorbenen beter voorwaarts gebracht kunnen worden.
In onze ogen is het de verantwoordelijkheid van de ruiter om ervoor te zorgen dat het paard zo onbelast en optimaal mogelijk in zijn eigen lichaam kan bewegen. In dit programma ligt er dan ook een groot accent op hoe je het paard moet rijden om dit mogelijk te maken. Je leert hoe je de beweging vanuit de achterhand kunt stimuleren en wat doorstroming van energie betekent. Ook leer je hoe je op een verantwoorde manier je teugels kunt gebruiken om het paard meer draagkracht te bieden en wat de impact op het geheel is van het correct gebruiken van je aandacht.
De oefeningen die in dit onderdeel aangeboden worden zijn exclusief en gecreëerd door Djesse zelf. Ze worden door ruiters als zeer bijzonder ervaren omdat ze een heel ander licht werpen op wat het betekent om je paard te verzamelen en vanuit de achterhand te rijden. Deze unieke ingrediënten genereren een hoge energy impuls - van achteren naar voren - in het paardenlichaam, zónder het gebruik van benen of techniek.
Opm. deze trainingsdriedaagse geeft een basis in het correct rijden van het paard. Wil je jezelf volledig verdiepen in deze exclusieve vorm van gymnastiseren, dan kan je na dit trainingsprogramma dit verder uitdiepen in het Jaartraject - Balance through Essence, the art of riding.
Overgangen, draf en galop
Indien je toe bent aan dit niveau kan je op de derde dag begeleidt worden in hoe je deze principes toepast in de verschillende gangen. We kijken met je mee in hoe je jouw overgangen naar draf en galop kunt verbeteren en deze gangen met de nodige stilte en verfijning kunt rijden. De drafbeweging is voor veel ruiters één van de moeilijkste bewegingen om beheerst in het lichaam op te vangen. Toch is de beheersing van deze gang essentieel omdat dit anders ten koste gaat van een subtiele communicatie. In dit programma helpen we je met het vinden van een betere kwaliteit in het doorzitten en lichtrijden, waardoor je tot een veel diepere stilte in jezelf komt. Een stilte waarin je de ruimte ervaart om het paard subtiel aan te voelen en je communicatie verfijnt over te brengen.
Programma
Dag 1: zit, houding en balans
10u – 11u, theorie: wat is in rijden essentieel?
11u – 11.30u, pauze
11.30u – 12u, bodywork voor balans, souplesse, doorstroming
12u – 13u, lunch
13u – 14.30u, lichaamsbewustzijnsoefeningen voor zit, houding en balans
14.30 – 15u, pauze
15u – 16.30u, begeleiding met paarden
16.30u – 18u, begeleiding met paarden
Dag 2: lichaamstaal verfijning
10u – 11u, bodywork voor balans, flexibiliteit, doorstroming
11u – 11.30u, pauze
11.30u – 13u, lichaamsbewustzijnsoefeningen, lichaamstaal verfijning en communicatie
13u – 14u, lunch
14u – 16u, begeleiding met paarden
16u – 16.30u, pauze
16.30u – 18u, begeleiding met paarden
Dag 3: lichaamstaal verfijning
10u – 11u, bodywork voor balans, flexibiliteit, doorstroming
11u – 11.30u, pauze
11.30u – 13u, gymnastiseren en biodynamica van het paardenlichaam en i.v.t. balans in draf en galop
13u – 14u, lunch
14u – 16u, begeleiding met paarden
16u – 16.30u, pauze
16.30u – 18u, begeleiding met paarden
Afhankelijk van de groep en wat er nodig is kan de volgorde van de dagthema’s verschillen.
Praktische informatie en deelname met eigen paard
Dit programma is in hoofdzaak bedoeld voor deelname met eigen paard(en). Op deze manier ontvang je de meest afgestemde begeleiding die voor jou en je paard klopt. Ook geeft het je meteen meer inzicht in het karakter van je paard, zijn lichamelijke sterke en zwakke punten en wat hij in het rijden specifiek van je nodig heeft. Bij inschrijving wordt er telefonisch of per mail contact met je opgenomen om alles ivm de overnachting van je paard en aankomsttijd af te stemmen.
Als je niet in de gelegenheid bent om je eigen paard mee te brengen - of je hebt geen eigen paard - dan zijn er op onze hoofdlocatie in Zelhem in overleg twee paarden beschikbaar waar je eventueel mee kunt werken. Als je gebruik wilt maken van deze optie kan je voorafgaand aan je inschrijving met ons contact opnemen via de mail of telefonisch op 0031 (0)6 472 64 503 en kunnen we afstemmen of de paarden matchen met jouw rijervaring.
Alle praktijkbegeleiding tijdens het rijden wordt afgestemd op het niveau van de ruiter.
Na het volgen van dit trainingsprogramma kan je doorstromen naar: