Uw inschrijvingen Inschrijvingen (0)

Jaaropleiding 'The art riding, balance through essence'

 • Uitgebreide jaaropleiding
 • 18 opleidingsdagen, verdeeld over 6 modules van 3 dagen
 • 4 - 5 deelnemers
 • deelname met eigen paard(en). In overleg huurpaard mogelijk.
 • 2995,- euro inclusief btw
 • De opleiding vindt plaats op onze hoofdlocatie in Zelhem en wordt gegeven door Djesse.
 • De groep van 2022 zit vol. Inschrijven voor 2023 is mogelijk.
Inschrijven, data en locaties

Deze jaaropleiding is bedoeld voor mensen die hun rijvaardigheden naar een deskundig niveau willen brengen. Het jaar biedt een rijk en veelzijdig pakket in het ontwikkelen van een mooie onafhankelijke ruiterhouding, een stille en verfijnde communicatie met je paard, gevoel in je handen, inzicht in de biodynamica van het paardenlichaam en hoe je dit lichaam op een verantwoorde wijze kunt gymnastiseren.

Deze jaartraining is geschikt voor mensen die op een professionele manier verder willen in de paardenwereld, alsook voor mensen die dit werk willen beheersen voor eigen vaardigheden. Het inhoudelijke materiaal is uniek en exclusief gereserveerd voor deze opleiding.

Wat biedt de opleiding?

Het opleidingsjaar bestaat uit 18 opleidingsdagen en zijn opgebouwd uit verschillende modules, waaronder:

 • body awareness toegespitst op het rijden
 • zit, houding en balans
 • rijden met gevoel, intuïtie, verfijning, energie en lichaamstaal
 • gymnastiseren en inzicht in de biodynamica van het paardenlichaam
 • beheersing van draf en galop

De data voor 2022 zijn:

 • 18 tem 20 maart
 • 13 tem 15 mei
 • 1 tem 3 juli
 • 16 tem 18 september
 • 14 tem 16 oktober
 • 11 tem 13 november

De groep van 2022 zit met vol. Inschrijven voor 2023 is mogelijk. De data voor 2023 komen in oktober 2023 online.

_________________________________________________________________________


Inhoud

Verdieping in Body Awareness

In het rijden is een soepel lichaam essentieel. In dit onderdeel wordt er gewerkt aan de flexibiliteit van je onderrug, de ontspanning in je schouders, het bewustzijn in je bekken. Tijdens de sessies worden blokkades verlicht en doorstroming geactiveerd. Hierdoor word je energie versterkt en je krijgt meer bewegingsvrijheid, lenigheid en souplesse. De sessies creëren een mooie fondering die je lichaam in de gelegenheid stelt om tot een veel betere houding en balans te komen, en met meer gevoel te rijden.

Zit, houding en balans

Om een paard goed te kunnen rijden heb je beheersing van je eigen lichaam nodig. Je zit, houding en balans vormen de basis van elke vorm van rijden.

In dit onderdeel wordt er gekeken naar wat er nodig is om jouw balans te optimaliseren. Door middel van lichaamsbewustzijnsoefeningen op de grond en op het paard ervaar je belangrijke principes van balans en souplesse. Tijdens het rijden wordt er gewerkt aan de flexibiliteit van je bekken en onderrug, het soepel meebewegen met het paard, het lang maken van je benen, de rijzing van je bovenlichaam en aan je ademhaling. Een ruiter die vrij en ongehinderd kan rijden staat open om de meest fijngevoelige signalen van het paard te ontvangen en door te geven.

Rijden met gevoel, intuïtie, verfijning, energie en lichaamstaal

Balans is meer dan alleen een lichamelijk evenwicht. Door je paard zeer nauwkeurig aan te voelen, leer je afstemmen op wat er in het proces nodig is voor hem/haar.

In dit onderdeel leer je rijden met gevoel. Je ervaart hoe krachtig de inwerking van je gedachten en energie kunnen zijn, en hoe je je lichaamstaal op een heldere doch fijngevoelige manier over kunt brengen. Dit opent een nieuwe dynamiek van rijden. Het brengt de interactie tussen mens en paard op een subtieler niveau, zodat je paarden soms op je inténtie alleen al kunt rijden.

Gymnastiseren en inzicht in de biodynamica van het paardenlichaam

In dit onderdeel leer je hoe je een paard zelfbewuster kunt maken. Hoe hij zijn lichaam op een gezonde en verantwoordelijke manier in alle bewegingen kan gaan gebruiken. Met meer draagkracht, balans, buiging en souplesse.

Je leert gevoel krijgen voor de biodynamica van het lichaam, je paard invoelen, de scheefheden herkennen en vaardigheden ontwikkelen om een betere bewegingskwaliteit op te bouwen met je paard. Ook leer je hoe je een krachtige doorstroming, van achter naar voren, in het paardenlichaam kunt genereren met een pure doorgeefelijkheid van energie. Hoe je onafhankelijke lengtebuigingen kunt krijgen. En hoe je het innerlijk bewustzijn van je paard énorm kunt vergroten.

Het resultaat van dit onderdeel is een vitaler, krachtiger, expressiever en zelfbewuster paard, dat een balans verworven heeft die onafhankelijk is. Evenredig ondersteunt door zowel energie, geest als lichaam. Herstel vanuit de kern.

Beheersing draf en galop

In dit onderdeel word je begeleid in hoe je deze principes toepast in de verschillende gangen. We kijken met je mee in hoe je jouw overgangen naar draf en galop kunt verbeteren en deze gangen met de nodige stilte en verfijning kunt rijden. De drafbeweging is voor veel ruiters één van de moeilijkste bewegingen om beheerst in het lichaam op te vangen. Toch is de beheersing van deze gang essentieel omdat dit anders ten koste gaat van een subtiele communicatie. We helpen je met het vinden van een betere kwaliteit in het doorzitten en lichtrijden, waardoor je tot een veel diepere stilte in jezelf komt. Een stilte waarin je de ruimte ervaart om het paard subtiel aan te voelen en je communicatie verfijnt over te brengen.


_________________________________________________________________________


Vormgeving

Gedurende het jaar wordt er gekeken naar wat elke paard-ruiter combinatie individueel nodig heeft en wat bij elk level de nieuwe ontwikkelingsstappen zijn. Dat betekent dat gedurende het jaar alle bovenstaande onderdelen door elkaar heen lopen en ingezet worden waar en wanneer nodig.


_________________________________________________________________________


Praktische informatie

Het opleidingsjaar bestaat uit 18 trainingsdagen, die verdeeld worden over 6 (tweemaandelijkse) driedaagses.

De groep van 2022 zit vol. Het eerstvolgende opleidingsjaar start in maart 2023. Als je interesse hebt is het mogelijk om je hiervoor op te geven. De inschrijvingen voor de jaaropleidingen gaan elk jaar best snel, dus als je een plekje wilt is het verstandig om niet te lang te wachten.

De opleidingsdagen zijn van 10u tot 17u en beginnen met diverse oefeningen en onderzoeken om nieuwe inzichten te creëren. Deze oefeningen en onderzoeken bevatten exclusief materiaal wat we later op de dag met paarden uitwerken. Aan het eind van de dag worden er opdrachten mee gegeven om thuis aan te werken.

De opleidingsdagen vinden plaats op onze hoofdlocatie in Zelhem. Deze locatie is uniek gelegen, in bosrijke omgeving, midden in de stilte van de natuurgebieden van staatsbosbeheer. De locatie heeft een fijne accommodatie en draagt door haar sfeer bij aan de diepte en intensiteit van de dagen.

Meenemen van je eigen paard

Aan dit jaartraject is deelname met een eigen paard(en) wenselijk omdat dit een veel diepere ontwikkeling op gang brengt en ervoor zorgt dat we ook echt de gewenste niveau’s kunnen behalen. Deze 18 opleidingsdagen zorgen voor een enorme verfijning in het contact en het groeiproces van mens en paard, om samen tot een krachtig onvoorwaardelijk geheel te komen. Voor de overnachting van je paard vragen we 5,- euro per dag. De gastpaarden verblijven in weidepaddocken naast elkaar.

Je kan je eigen hooi meenemen of hooi van ons gebruiken. Indien je hooi van ons gebruikt vragen we hiervoor 9,- euro per 20 kilo baaltje. Je kan deze bedragen tijdens de training contant afrekenen. Het hooi wat op de locatie beschikbaar is, is stofvrij Duits kruidenhooi. Hooiprijzen zijn onder voorbehoud, afhankelijk van de op dat moment geldende tarieven.

Indien je géén eigen paard hebt is het in overleg mogelijk om het jaartraject te volgen met een paard van ons. De kosten hiervoor zijn 30,- euro per opleidingsweekend. Deze plaatsen zijn zeer beperkt en hangen af van je niveau van rijden. Je kan via de mail of telefonisch contact op nemen om te informeren naar deze mogelijkheden.

Adviezen m.b.t. het volgen van de opleiding

Het is raadzaam (niet verplicht) om, voor het starten van de opleiding, eerst de training Sensitive and Connected riding te volgen. Op deze wijze ben je al bekend met onze werkwijze. Hierdoor kunnen we de opleiding op een goed niveau starten en kan je een overdachte keuze maken of de opleiding al dan niet bij je past.

Kosten

De kosten voor deze jaaropleiding zijn 2995,- euro inclusief btw. Heb je interesse in het volgen van deze opleiding, dan kan je dit aangeven via het contactformulier of via de mail op info@terra-natura.nl.

De groep van 2022 zit vol. Het eerstvolgende opleidingsjaar start in maart 2023. Inschrijven voor 2023 is al mogelijk. Je plaats is definitief op het moment dat wij het voorschot van 500,- euro ontvangen hebben. Deze kan je overmaken op de link boven aan de pagina of door het overboekingsformulier aan te vragen via de mail. De rest van het bedrag (2495,-euro) dient voor 1 januari 2023 betaald te zijn.

Aanmelden

Bij aanmelding wordt er telefonisch contact met je opgenomen en wordt er uitgebreid met je besproken welke paarden je hebt en waarom je aan dit traject deel wilt nemen. Zodat er een wederzijdse afstemming is.

Mochten we in dit gesprek aanvoelen dat de opleiding niet het juiste traject voor je is, geven we dit eerlijk aan en ontvang je het voorschotbedrag terug. Terra Natura behoud zich het recht om mensen te weigeren.

Aanvullende informatie

Deze werkwijze heeft vaak een grote invloed op het leven van mensen en kan ook buiten het werken met paarden van enorme betekenis zijn. Daarom is het belangrijk om je te realiseren dat je tijdens de opleiding confronterende momenten kunt tegenkomen. We werken op het gebied van bewustzijn, persoonlijke groei en ontwikkeling. Hierdoor kunnen soms dingen naar boven komen die niet op te lossen zijn binnen de opleiding. Voor thema’s of problemen die niet binnen de opleiding vallen raden we mensen aan externe hulp te zoeken.


Wil je graag deze informatie digitaal ontvangen? Download dan de PDF brochure, onderaan deze pagina.