Het karaktertype en eigenschappen van DE VLINDER

De vlinder is een type die enkel geschikt is voor gevorderde paardenmensen of een andere vlinder. Het is een zeer boeiend maar moeilijker karaktertype, waarvan als je er één hebt, je absoluut veel gaat leren in het leven. 

Je komt ze vaker tegen bij rassen zoals de Welsh pony, de Arabier en bij de PRE. Maar ook sporadisch bij andere rassen.

Hoge aantrekkingskracht 

De vlinder heeft een hoge aantrekkingskracht omdat ze vrijheid en lieflijkheid uitstralen. Ze hebben een energieke, lichte en sprankelende energie.
Ze zijn bijzonder intelligent maar leven in een eigen wereld. Een wereld die zo in het NU is dat het vaak ongrijpbaar is voor de denkende mens.

Extreem korte concentratieboog

Heel typerend voor dit type is hun extreem korte concentratieboog. Ze dartelen letterlijk rond en landen enkel met korte periode op de grond.
Dat maakt dat ze voor de meeste mensen erg moeilijk in de omgang zijn. 

Een veel gemaakte vergissing bij deze paarden is dat mensen proberen om de aandacht van dit paard bij de les te houden. Maar helaas gaat dat nooit bestendigen want deze vlinder is niet te vangen.

Voor dit type zal je het veel dichter bij jezelf moeten zoeken en is het de kunst om een kwaliteit uit te stralen die voor dit paard heel aantrekkelijk is, waardoor je symbolisch gezegd die bloem wordt waar hij aan wilt hechten. Voor een vlinder zijn er namelijk maar twee dingen in het leven waar hij aan bind: de bloemen die hem onderhouden of een soortgenoot waar hij mee rond fladdert.
Wil je deze paarden voor een langere periode centreren, dan zijn dit de kwaliteiten die ze in hun partner nodig hebben.

Niet angstig, wel reactief

De vlinder is geen type die van nature heel angstig is. Toch heeft dit karaktertype in het rijden een niet bange ruiter nodig omdat ze soms kunnen ontsporen in hun gedrag. Het gedrag wat ze dan tonen lijkt op angst, maar dat is het in essentie niet. Het is een combinatie van te weinig aarding hebben en net even te ver weg gefladderd zijn. Dat maakt dat ze onzeker kunnen reageren op dingen (meestal veroorzaakt door een prikkel in het moment). Hun enorme scherpte en hoge intelligentie maakt dat ze veel prikkels binnenkrijgen en deze instant en op hun eigen manier willen oplossen.
Tijdens het rijden kan deze combinatie link worden waardoor je in staat moet zijn om de situatie van hun over te kunnen nemen.

Maar bij een passend mens, die verder kan kijken dan dit reactieve gedrag, ontstaat er een natuurlijk en vanzelfsprekend vertrouwen en zal je ontdekken dat deze paarden in de kern ontzettend dapper zijn!

Natuurlijke omstandigheden

Net zoals de meeste vlinders gedijen dit soort paarden in natuurlijke omstandigheden.

In de kudde tussen andere paarden doen deze types het heel erg goed. Ze zijn nieuwsgierig, houden het avontuur hoog en zijn open en sociaal. Het wordt pas gecompliceerd wanneer deze paarden in gecultiveerde situaties terecht komen en gecultiveerde situaties reikt zo ver dat daar ook de training met de mens onder valt. Hun gedrag verandert op het moment dat we dingen van ze gaan vragen waardoor hun systeem prikkels krijgt die ze niet zelf in de hand hebben.

Afwezig en toch haarscherp 

Wat me het meeste intrigeert aan deze types zijn de verenigde tegenpolen. Dit paard lijkt in gedrag vaak afwezig. Hun aandacht is overal behalve bij de mens en toch hebben ze met hun hoge intelligentie haarscherp door wat er in het moment gebeurt. De mens hoeft bijvoorbeeld maar één seconden in gedachten verzonken te zijn en ze kunnen dwars door je ruimte heen lopen met een bewuste opzet. 

Hun afwezigheid is dus niet zo afwezig als je denkt! Je hebt een haarscherpe partner bij je in de bak staan die elke millimeter in je lichaamstaal leest. En omdat deze paarden in de kern veel completer en dapperder zijn dat we ze in eerste instantie zouden geven, maken ze hier ook gebruik van door je uit te testen op je leiderschap.

Welk mens past bij dit type?

Zoals ik al eerder schreef is dit geen paard voor iedere beginner want dit kan tot gevaarlijke situaties leiden, zeker in het rijden. Omwille van het gecompliceerde karakter gedijt dit paard bij een mens die qua karakter erg op hem lijkt. Hiernaast gedijt een vlinder ook bij een meer gevorderd paardenmens die goed op zijn eigen benen staat en een heldere eigen richting heeft.

Als je als mens ook een vlinder bent, waardoor je dezelfde belevingswereld en karakterwaarden hebt, dan roep je bij deze paarden een enorme fascinatie op.
Ik had laatst tijdens een clinic een zulke combinatie en het was intrigerend om te zien hoe geboeid dit paard was door zijn mens. Waar andere paarden enorm in de verwarring geraakt zouden zijn, vond dit paard  de complexe dubbele boodschappen van zijn mens, die uiteraard van korte duur waren en snel veranderde naar weer andere boodschappen, volstrekt begrijpbaar.  Eén van de weinige momenten dat ik een vlinder ooit zo’n langdurige commitment aan een mens heb zien geven omdat de energie waar vanuit gewerkt werd volledig begrijpbaar was.

Als je zelf van nature geen vlinder bent, dan zijn veel skills in lichaamstaal en een autonome ontwikkeling hebben the second best thing. Bij dit soort paarden is het namelijk belangrijk dat je op eigen benen staat en een heldere eigen richting hebt. Ook de mate waarin je in contact bent met je omgeving is hier belangrijk, want anders is de valkuil groot dat het gefladder van je paard jouw aandacht voortdurend meetrekt waardoor de richting of boodschap vertroebeld. Het paard hoort jou op te zoeken, niet andersom. En bij een vlinder vraagt dat van de meeste mensen om dicht bij zichzelf te blijven en zich niet te verliezen in hun paard.

Als je deze paarden wilt berijden is het belangrijk dat je niet bang bent. Want angst is olie op het vuur. Je moet ook absoluut wat leiderschapskwaliteiten hebben omdat je in tijden van nood de situatie moet kunnen keren. Maar het bijzondere is dat wanneer je zelf ook een oprechte vlinder bent, je dit allemaal als vanzelfsprekend hebt. Een vlindermens kent namelijk weinig angst, want daarvoor sta je te direct in contact met het hier en nu. Dat maakt dat je geen last hebt van gedachten die gaan over wat er allemaal kan gaan gebeuren. Je hebt als vlindermens ook absoluut richting, al is hij van korte duur, want je volgt elke impuls die voorbij komt zonder nadenken. En je bent in contact, want je bent van nature altijd open en oprecht.

Nooit saai

Dit paard biedt een mens een boeiende leerweg waarin je zeker toekomt aan je eigen ontwikkeling en waarin je leert om hele specifieke kwaliteiten eigen te maken.
Het pad met deze paarden is nooit saai. Maar dit betekent ook dat je geduld moet hebben. 

Als je een vlinder hebt dan is de weg belangrijker dan het doel. Ambities en dit type gaan niet zo goed samen want ze leven enkel in het moment. Vlinders dwingen je om ongecompliceerd in het NU te zijn en daarin verrijken ze met hun heerlijk lichte energie het geheel. Ze zijn gedetailleerd en zeer precies, altijd licht in hun bewegingen en ze dagen je uit om dingen vanuit hele andere invalshoeken te benaderen.

Spontane associaties:

Zeer licht, fladderend, kort concentratievermogen, sprankelend, kinderlijk, vrijheidslievend, eyecatcher qua uitstraling, mooi proportioneel gebouwd, zeer intelligent, prikkel gevoelig, niet naturel angstig wel soms onzeker in onnatuurlijke omstandigheden, hoog reactief maar in de kern heel erg dapper.