Karaktertype en eigenschappen van
DE ONVERSTOORBARE

Het mooie aan een symbolische naam aan bepaalde karaktereigenschappen verbinden is dat het bij de meeste mensen tot de verbeelding spreekt, waardoor je sommige eigenschappen in een paard beter kunt gaan begrijpen en het je inlevingsvermogen vergroot. Karaktertypes zijn nooit bedoeld om paarden in vakjes te stoppen, want ieder paard is uniek. Maar ze kunnen je helpen om je inzicht te vergroten over het paard wat je tegenover je hebt.

Omdat ik in de afgelopen jaren zoveel paarden tegen gekomen ben die qua karakter hele specifieke kwaliteiten hebben, vind ik persoonlijk dat deze hun eigen karaktergroep verdienen.
In eerdere posts schreef ik al over De Kameleon en De Vlinder. In deze post wil ik het hebben over DE ONVERSTOORBARE.

De naam zegt natuurlijk al heel veel. De onverstoorbare kom ik vaak tegen bij de nog lichamelijk krachtigere kwpn types. Het zijn bijna altijd houtpaarden. Ze hebben sterke pezen, zijn niet kleinzerig en hebben een krachtige blik in hun ogen. Het hoofd is droog en als je naar deze paarden kijkt zie je altijd een volwassen uitstraling. Ze zijn wijs, ontwikkeld en hebben overzicht. 

Ze hebben de kracht van een Overwinnaar maar niet de gedrevenheid noch het temperament. Dit type is indrukwekkend in een statige manier van Zijn.

Niet te beïnvloeden

Het zijn absoluut types waar je respect voor krijgt. Deze paarden hebben zo’n groot gevoel van ZELF, dat ze niet te beïnvloeden zijn door het gedrag van andere.

Ze testen de kwaliteit waarmee je aankomt stevig en pas als jij intern overtuigd bent van je ruimte gaan ze voor je opzij. Een innerlijke overtuiging en geloof in jezelf is voor deze paarden vele male krachtiger dan welke zweep dan ook. Werk je vanuit deze waarde dan kunnen ze meedenkend, nauwkeurig en gevoelig zijn in de omgang. Doe je dit niet dan zetten ze geen stap voor je. Letterlijk.

Dit paard is niet onder de indruk van het gebruik van een hoog volume of geweld. Ze laten het niet binnenkomen. Het zijn paarden waarvan het karakter sterker is dan wat je ze aan kunt doen. 

Voor alle type mensen

Hoe vreemd het ook klinkt zijn dit soort paarden geschikt voor bijna alle type mensen, zowel beginners als gevorderde.

Grijp je als beginnen mis, dan zal je namelijk niets beschadigen. Je krijgt hooguit niets voor elkaar. Maar groei je in je innerlijke kwaliteiten, dan zal dit paard je duidelijk spiegelen wanneer je bij de kern bent.

Het zijn dus heerlijke types voor als je van solide en verantwoordelijk houd. 

Wijs en autonoom

Deze paarden zijn wijs en verantwoordelijk, én volledig autonoom. Ze zijn nergens innerlijk afhankelijk van jou en dat maakt dat ze in elke situatie ook vanuit eigen inzicht zullen reageren.

Als deze paarden jouw kwaliteiten appreciëren zal dit resulteren in een fantastische evenwaardige samenwerking, waarvan je als mens het gevoel krijgt dat je een partner naast je hebt die op z’n minst evenveel in de relatie brengt dan jijzelf. Maar ben je nog beginnend, dan zal je merken dat er voor je gezorgd wordt.

Mensen met veel ego die snel agressief naar hun paard worden, zullen ervaren dat dit type als geen ander in staat om hun agressie volledig naast zich neer te leggen. Deze paarden hebben namelijk het vermogen om vanuit eigen kracht en zelfbewustzijn boven situaties te staan en alle vormen van agressie niet binnen te laten. In dit geval zal dit type voor hun voornamelijk onbereikbaar aanvoelen.

Het duurt een tijd

Relationeel duurt het een tijd voor dit paard echt voor je kiest. Ze komen in het begin van de relatie zelden uit zichzelf naar voren. In het begin zullen ze daarom aanvoelen als weinig initiatiefrijk. Probeer niet in de valkuil te stappen om als mens harder te gaan werken voor de relatie en onnodig veel energie te verspillen in dit geheel. Dit paard is daar niet naar op zoek.

De reden waarom deze paarden in het begin van de relatie weinig naar voren komen is omdat daar voor hun geen noodzakelijkheid zit. Het zijn zulke autonome types die het namelijk ook prima alleen redden.
Een relatie is daarom enkel zinvol als het een meerwaarde vormt. Dat maakt dat dit paard voornamelijk eerst zal kijken naar de kwaliteiten die je als mens hebt en hoe je daarmee in de wereld staat.

Een paar kwalitatieve ontmoetingen en waardevolle initiatieven van jouw kant zijn belangrijker dan jij die hard je best gaat doen. Raak hem aan vanuit kwaliteit, onderneem dingen met hem die hij als meerwaarde voor zijn leven beschouwd, sta ook vooral voor je eigen waardes en zet een helder levenspad neer. Vooral met dat laatste win je respect. Niet door jezelf weg te geven of jezelf te verliezen in de ander.

Beproef me, neem me aan of verwerp me… het leven is me bekent.

Win je het respect van deze types dan krijg je een loyaliteit voor het leven!

Dit zijn de paarden die je beschermen tegen gevaar. Ook al heb jij het leiderschap. Het zijn de paarden die je veilig thuis brengen als je gewond bent. Die hun lichaam tussen jouw en een vrachtwagen of gevaarlijke hond in draaien en zonder twijfel de klap voor je opvangen. En dit bedoel ik absoluut letterlijk!

Het zijn bewonderenswaardige types waarvan, als je er één hebt je jezelf gelukkig mag prijzen. Veel mensen die dit karaktertype hebben zullen ook het gevoel hebben dat ze hun paard in álles kunnen vertrouwen.

Helaas worden deze types steeds zeldzamer de dag van vandaag. Er wordt teveel gefokt op flexibiliteit en meegaandheid, waardoor deze sterke karakters verdwijnen.
Maar ik gun het iedereen om op z’n minst één keer in hun leven dit type te ontmoeten.
Ze laten een beste indruk na!

Spontane associaties:

Statig in een rustige vorm, niet beïnvloedbaar, gehard, sterk karakter. Zeer autonoom, wijs, bedachtzaam op een hele specifieke manier. Volwassen uitdrukking, dwingen een naturel respect af, veel leiderschapskwaliteiten. 

Belangrijke opmerking:  Omdat ik helaas nooit eigen foto’s gemaakt heb van dit karaktertype heb ik op het internet naar iets moeten zoeken wat hier het beste op leek. De paarden op de foto’s geven een indruk in deze richting, maar dekken de lading niet volledig.
Als ik in de toekomst opnieuw een Onverstoorbare op training heb, dan hoop ik deze foto’s te kunnen vervangen met andere die een correcter beeld van dit karaktertype geven. De onverstoorbare heeft een nog autonomere en krachtigere uitstraling dan hier zichtbaar is.