Een Etherische verschijning

Janou is een bijzonder intelligent en lichtgevoelig paard. Hij ziet en beleefd de wereld met een enorme helderheid en precisie. De hoeveelheid aan informatie die hij opneemt tijdens het contact met mensen maakte hem in het verleden onzeker en terughoudend, waardoor hij niet goed in de relatie naar voren durfde te komen. Om mooi tot zijn recht te komen mocht dit paardje wel wat meer moed en dapperheid ontwikkelen.

Janou is een Irish Cob en in zijn geval is dat heel gunstig. Dit zwaarder gebouwde lichaam is namelijk een mooie tegenhanger voor zijn ontzettend lichte etherische verschijning.
Tijdens het eerste trainingsweekend van de jaaropleiding zagen we Janou voor het eerst de stap zetten om zonder voorbehoud in relatie te gaan met een mens. Inmiddels zijn we een kleine twee maanden verder en staat er al een paard in de bak die behoorlijk zelfbewust en zelfverzekerd is en voorbij zijn grenzen en innerlijke remmingen, alles begint te exploreren.
Gaaf om te zijn hoe zijn mannelijke energie steeds meer begint te ontvouwen.

Geen aangeleerde bewegingen

Vrije gym is geen aangeleerd iets. Het bestaat niet uit aangeleerde bewegingen. Het is als een dans, die langzaam vanuit de kern van mens en paard ontstaat. Het contact groeit, synchroniseert tot in de verfijning, tot twee partners steeds meer één worden in lichaam en spirit.

De momenten waarop dit ontstaat zijn mijn absolute favorieten. De hele energie verandert tot iets bijna magisch. Iedereen is stil. Het zijn de momenten dat je naar een heel zuivere manifestatie kijkt. Er is niets zo mooi dan wanneer je de meest pure versie van mens en paard ziet openbaren. Ontroerend, nog steeds. Ik zie het al 22 jaar verschijnen, en toch.. de uniekheid van momenten…

Op de foto’s zie je een paar fragmenten van Esther met Janou tijdens een sessie van sparren, teasen en uitdagen zodat Janou met steeds meer bravoure naar voren durft te komen in het gesprek. Wil je de video’s zien, kijk dan op: