Elk paard is anders
Net zoals bij mensen heeft ieder paard zijn eigen persoonlijkheid. Sommige herken je aan hun gevoeligheid en zachtaardigheid, andere aan hun mentale stabiliteit en nog andere aan hun gewaagdheid en pit. Als je een goede relatie met je paard op wilt bouwen is het daarom heel belangrijk dat je goed kunt inschatten welk karakter jouw paard heeft. Want niet alleen hebben al deze paarden een andere benadering nodig, ze hebben ook begeleiding nodig in deze unieke persoonlijkheid. Elke persoonlijkheid van het paard komt namelijk met kwaliteiten en net zoals bij ons, met valkuilen.
Deze post gaat over het bijzondere traject van Vaena, een jonge IJslandse merrie van 7 jaar met een bijzonder sterk karakter.
Een sterk karakter met een sterke wil
Vaena was niet de makkelijkste en qua karakter alleen voor de gevorderde ruiter. Ze had een hele sterke wil en stond bijna nergens open voor suggesties, laat staan voor samenwerking.
Vaena vond dat ze het allemaal wel alleen kon en was zo autonoom dat je haar daarin ook amper kon bereiken. Ze had een harde schedel en hiernaast een breed scala aan ideeën over hoe je overal onderuit kon komen en demonstratief niet aanwezig hoefde te zijn onder de ruiter. Vroeg je links, dan kreeg je rechts. Vroeg je rechtdoor, dan wilde ze afwenden. Vroeg je aan haar om erbij te zijn, dan gooide ze haar aandacht 100 meter verder. En zo kan ik nog even doorgaan met voorbeelden…
Je begrijpt ineens waarom ik zei dat ze enkel voor de gevorderde ruiter was, hé.
Ze eiste namelijk een behoorlijke zuivere en nauwkeurige ruiterkunst!
Is zoveel autonomie altijd gezond?
Misschien dat je denkt: “Prachtig! Zo’n stevig, autonoom paard. Misschien moeilijk voor de mens, maar het paard is in ieder geval onbeschadigd!”
Toch klopte dat in haar geval niet…
Zo jong? Zo onbuigzaam? Zo overtuigd van zichzelf?
Op die leeftijd is dat helemaal niet gezond. Want als je niets meer binnen laat komen van je omgeving, hoe ontwikkel je dan nog?
Wij ontwikkelen voornamelijk door onze interactie met anderen en door te dealen met de situaties waarin we ons bevinden. Met real life zeg maar en daarin worden we vaak op het juiste pad gehouden door de spiegel of het klankbord die deze omgeving ons biedt.
TEVEEL autonomiteit isoleert. Met jezelf als referentie – en niets anders – is het gevaar dat je ontspoort en uit balans geraakt zeer groot.
Vana sloot in de overtuiging van haarzelf deze invloeden allemaal buiten.
In het begin heeft het dan ook aardig wat sessies gekost, met een geduldige aanpak, om door deze sterk ontwikkelde laag van haar heen te komen.
Waarom ze dit ooit ontwikkeld heeft? Geen idee. Want haar opvoeding was één van de beste, in behoorlijk natuurlijke omstandigheden. Maar niet alles dat ontspoort hoeft veroorzaakt te zijn door trauma. Sommige moeilijkheden kunnen ook in de basis van het karakter liggen en hebben daarin de juiste begeleiding nodig. De kwaliteit van haar natuurlijke aard was in dit geval doorgeschoten naar een valkuil.
Creativiteit
Dit soort paarden zijn erg bevorderlijk voor je eigen creativiteit. Want voor elk idee wat ze verzinnen om je communicatie in de wind te slaan, moet je iets bieden dat tot hun doordringt. En Vaena was nogal bedrijvig daarin want ze kon zonder probleem vijf verschillende dingen op één bakzijde verzinnen. Maar als je uiteindelijk overal doorheen bent geraakte, was het psychisch systeem overtuigd en kreeg je het respect in dat je een waardige match was. Voor sommige paarden is het belangrijk om dit stevig uit te testen zodat ze zich veilig bij je kunnen voelen en je dieper toe kunnen laten. Dat gebeurde dan ook uiteindelijk bij Vaena!
Nadat we door het massieve pantser heen waren, kwamen we eindelijk uit bij de diepere kernlagen. En deze waren enigszins verwonderlijk.
Want wie was ze echt? En wat zat er nu aan paard onder die harde pantserlaag?
Wel, je kan het misschien al raden? Daaronder zat een zeer kwetsbaar en heel gevoelig paardje. Het totaal tegenovergestelde dus.
De kern van het paard
Eenmaal bij deze kern uitgekomen, veranderde er veel qua gedrag bij haar. Vaena kreeg tijdens het rijden intense ‘reorganisatie schiftingen’ die fascinerend en tegelijkertijd bizar waren om te zien. Out of the blue ging ze onder te ruiter stilstaan en zakte ze heel diep weg. Tijdens het stilstaan verplaatste ze het zwaartepunt in haar lichaam van de ene plek naar de andere. Van voor naar achter, naar alle afzonderlijke benen. Soms zakte ze bijna letterlijk door haar benen heen en werd dan weer wakker. Na zo’n reorganisatie shift had ze weer een nieuw niveau bereikt in haarzelf. Haar ‘processing’ ging dus behoorlijk diep.
Een aantal jaren later
Inmiddels zijn we een aantal jaren later en wat is dit paardje mooi uit de verf gekomen. Wat vroeger leek op een sterk karakter is het nu echt geworden, maar dan open en in samenwerking met de mens. Haar eigenaar rijdt nu hele buitenritten met haar en ze heeft inmiddels ook haar eerste veulen gekregen.
Gymnastisch gezien is dit paardje mooi geëvolueerd. Voor de meeste IJslanders is zuiver bewegen in al hun gangen een beste uitdaging. Vaena kan inmiddels prachtige overgangen maken tussen de stap, tolt, draf en we zijn bezig met de galop. Ze beweegt soepel, buigt gemakkelijk en heeft een zachte vrijwillige nageeflijkheid. Hiernaast is ze te rijden op de kleinste energieveranderingen in je lichaam. Dat is het mooie aan het bewandelen van dit soort wegen, je maakt het paard enorm gevoelig in de communicatie. Hierdoor krijg je rijpaarden waar je de rest van je leven van kunt genieten.
Vaena is nog steeds in opleiding dus wie weet kunnen we hier straks ook nog een scala aan zijgangen aan toe voegen…
De onderstaande foto’s zijn een klein jaar na de eerste training gemaakt. Hierin zie je dat ze veel bewuster onder de ruiter loopt en al een stuk sterker is.