Elk paard is anders

Net zoals bij mensen heeft ieder paard zijn eigen persoonlijkheid. Sommige herken je aan hun gevoeligheid en zachtaardigheid, andere aan hun mentale stabiliteit en nog andere aan hun gewaagdheid en pit. Als je een goede relatie met je paard op wilt bouwen is het daarom heel belangrijk dat je goed kunt inschatten welk karakter jouw paard heeft. Want niet alleen hebben al deze paarden een andere benadering nodig, ze hebben ook begeleiding nodig in deze unieke persoonlijkheid. Elke persoonlijkheid van het paard komt namelijk met kwaliteiten en net zoals bij ons, met valkuilen.

Deze post gaat over het bijzondere traject van Vaena, een jonge IJslandse merrie van 7 jaar met een bijzonder sterk karakter.

Een sterk karakter met een sterke wil

Vaena was niet de makkelijkste en qua karakter alleen voor de gevorderde ruiter. Ze had een hele sterke wil en stond bijna nergens open voor suggesties, laat staan voor samenwerking.

Vaena vond dat ze het allemaal wel alleen kon en was zo autonoom dat je haar daarin ook amper kon bereiken. Ze had een harde schedel en hiernaast een breed scala aan ideeën over hoe je overal onderuit kon komen en demonstratief niet aanwezig hoefde te zijn onder de ruiter. Vroeg je links, dan kreeg je rechts. Vroeg je rechtdoor, dan wilde ze afwenden. Vroeg je aan haar om erbij te zijn, dan gooide ze haar aandacht 100 meter verder. En zo kan ik nog even doorgaan met voorbeelden…

Je begrijpt ineens waarom ik zei dat ze enkel voor de gevorderde ruiter was, hé.
Ze eiste namelijk een behoorlijke zuivere en nauwkeurige ruiterkunst!

Is zoveel autonomie altijd gezond?

Misschien dat je denkt: “Prachtig! Zo’n stevig, autonoom paard. Misschien moeilijk voor de mens, maar het paard is in ieder geval onbeschadigd!”
Toch klopte dat in haar geval niet…

Zo jong? Zo onbuigzaam? Zo overtuigd van zichzelf?
Op die leeftijd is dat helemaal niet gezond. Want als je niets meer binnen laat komen van je omgeving, hoe ontwikkel je dan nog?
Wij ontwikkelen voornamelijk door onze interactie met anderen en door te dealen met de situaties waarin we ons bevinden. Met real life zeg maar en daarin worden we vaak op het juiste pad gehouden door de spiegel of het klankbord die deze omgeving ons biedt.
TEVEEL autonomiteit isoleert. Met jezelf als referentie – en niets anders – is het gevaar dat je ontspoort en uit balans geraakt zeer groot.

Vana sloot in de overtuiging van haarzelf deze invloeden allemaal buiten.
In het begin heeft het dan ook aardig wat sessies gekost, met een geduldige aanpak, om door deze sterk ontwikkelde laag van haar heen te komen.

Waarom ze dit ooit ontwikkeld heeft? Geen idee. Want haar opvoeding was één van de beste, in behoorlijk natuurlijke omstandigheden. Maar niet alles dat ontspoort hoeft veroorzaakt te zijn door trauma. Sommige moeilijkheden kunnen ook in de basis van het karakter liggen en hebben daarin de juiste begeleiding nodig. De kwaliteit van haar natuurlijke aard was in dit geval doorgeschoten naar een valkuil.

Creativiteit

Dit soort paarden zijn erg bevorderlijk voor je eigen creativiteit. Want voor elk idee wat ze verzinnen om je communicatie in de wind te slaan, moet je iets bieden dat tot hun doordringt. En Vaena was nogal bedrijvig daarin want ze kon zonder probleem vijf verschillende dingen op één bakzijde verzinnen. Maar als je uiteindelijk overal doorheen bent geraakte, was het psychisch systeem overtuigd en kreeg je het respect in dat je een waardige match was. Voor sommige paarden is het belangrijk om dit stevig uit te testen zodat ze zich veilig bij je kunnen voelen en je dieper toe kunnen laten. Dat gebeurde dan ook uiteindelijk bij Vaena!