Wat doet wijken voor druk?

Met welke van deze twee principes werk jij?

•   Wijken voor druk?
•   Het geven van richting?

Iedereen kent het principe. Je vindt hem overal in de paardenwereld. Je benen aanleggen om een paard voorwaarts te laten gaan; het wijken voor de kuit in de klassieke dressuur; een teugel tegen de hals aanleggen in de western. Allen zijn ze ontstaan vanuit het principe wijken voor druk. Ook in de Natural Horsemanship wereld kom je dit veelvuldig tegen.

Het principe wijken voor druk is simpel. Je raakt je paard aan met een lichte tot hogere druk, tot hij uiteindelijk voor deze druk opzij stapt. Vervolgens heb je dus iets gecreëerd waarmee je hem een richting uit kunt laten gaan en kunt je er dingen mee gaan vertellen.

Maar wist je dat het werken met druk psychisch en lichamelijk heel schadelijk is voor je paard?

De meeste mensen weten dit niet. Je krijgt het zo aangeleerd en staat er verder eigenlijk weinig bij stil. Vandaar dat ik deze post schrijf, want ik denk dat het goed is om het wat meer onder de aandacht te brengen.

Waarom zou dit lichamelijk schadelijk kunnen zijn voor je paard? Om dat te ervaren wil ik je uitnodigen om eens de volgende korte ervaringsoefening te doen. Deze oefening moet je met twee doen, dus het is goed om even een partner of vriendin aan te kijken en te vragen of hij/zij je wilt helpen. De oefening gaat als volgt:

Oefening: wijken voor DRUK ervaren

Je vraagt aan de ander of hij/zij met één á twee vingertoppen de zijkant van je bovenarm aan wilt raken. Nu vraag je deze persoon om de druk op te gaan voeren net zo lang tot hij voor jou te hoog wordt en je hiervoor gaat wijken. Op de SECONDE dat jij wijkt, laat de persoon naast je de druk onmiddellijk los. Dat is even belangrijk, want zo leer je namelijk steeds sneller en getimed te wijken en dat is wat er in de paardenwereld verwacht wordt.

Oefeningen zijn altijd leuke experimenten waardoor je waardevolle informatie kunt ervaren. Dus laat de beleefdheid even achterwegen: die druk mag GROOT zijn indien nodig. Hoe groter, des te beter je alles kunt ervaren!
Als je voor deze druk geweken bent, dan vraag je aan de persoon die bij je is om dit nog een keer te herhalen. Een drietal keren.

Wat kon je ervaren?

Als je nu met je andere hand zacht over de plek strijkt waar de druk heeft plaatsgevonden, hoe voelt deze plek dan nu? Is dat pijnlijk/niet pijnlijk/gevoeliger/gevoelloos?
En hoe lang duurt het voor dit gevoel in je bovenarm helemaal verdwenen is?

Mocht de gedachte in je opkomen. Ook een zachte vorm van druk is DRUK.
Wanneer je het volume van de druk vermindert, verminder je het gevoel wat het achterlaat. Dat klopt. Maar je eindigt wel met een mindere mate van EXACT dezelfde boodschap…

Bevindingen

Als je de oefening gedaan hebt, dan heb je waarschijnlijk gevoeld dat een pure vorm van druk niet heel aangenaam is. Je zal ook ondervonden hebben dat als er een grote druk op een klein oppervlakte komt, dat deze plek lichtelijk beurs gaat aanvoelen en het even duurt voor dit gevoel weer weggaat.

Het gebruik van druk is wel heel effectief. Je gaat binnen no-time sneller wijken. Voor de buitenwereld LIJKT het alsof je gevoeliger wordt, sensitiever en bereidwilliger. Maar eigenlijk ben je geen één van deze dingen. Je bent reactief. Je wijkt sneller omdat je de discomfort wilt vermijden. Je bent uit je element en je wordt als persoon ‘minder’ van deze vorm van communicatie in plaats van ‘meer’.

Het is in essentie ook geen vorm van communicatie. Het is een effect, een systeem. Stel je nu eens voor dat je een paard bent en dat je constant met dit te maken krijgt? Druk van benen, druk van het bit, druk op de neus van je halster, druk op je lijf als je even achteruit of aan de kanten moet gaan…
Dit is helaas niet heel aangenaam.

Maar hoe dan wel? Wat is dan het werken met RICHTING? Om dat te ervaren gaan we diezelfde oefening doen, maar dan vanuit richting.

Oefening: RICHTING ervaren

Je vraagt weer of de persoon naast je een paar vingers of een vlakke hand (want een groter oppervlakte is makkelijker voor deze oefening als je ongetraind bent in het gebruik van richting) op de zijkant van je bovenarm wilt leggen. Maar in plaats van druk uit te oefenen, gaat deze persoon je met RICHTING in zijn hand vertellen waar hij/zij graag zou willen dat jij heen gaat.

Richting is een dynamisch energie. Het is een aanraking met GEVOEL. Dat betekent dat jij door de hand van de ander moet kunnen voelen wat zijn of haar boodschap is voor jou. Het gaat verder dan een techniek. Het is niet mechanisch maar een zuivere vorm van communicatie en het begint al bij de intentie waarmee de ander jou aanraakt. De aanraking is invoelend, contactrijk en afgestemd.
Ook deze oefening doe je een drietal keren om het verloop te onderzoeken.

Wat kon je nu ervaren?

Hoe voelt je arm? Wat vind je van deze vorm van communicatie?

Conculsie

In deze twee oefeningen heb je letterlijk het verschil tussen druk en richting kunnen ervaren. Waarschijnlijk ervaar ook jij dat Richting een veel fijnere toonzetting dan Druk. Ook bij richting word je binnen no-time gevoeliger, maar dan vanuit afgestemdheid en oprechte interesse. Als het goed is kon je de tweede en derde keer de energie van de ander ook al voelen VOOR hij je daadwerkelijk aanraakte. Dit noem ik voorvoelen. Het zorgt ervoor dat je communicatie ENORM subtiel kan worden.

Hoe pas je dit nu toe in je paardenwerk?

Wel, dit is erg simpel. Overal waar je eerst druk gebruikte, dat verander je in richting. Je hebt tijdens de tweede oefening gevoeld hoe je richtingscommunicatie in je hand kon leggen, maar dat kan je dat ook in alle andere delen van je lichaam doen. Je bekken in het rijden bijvoorbeeld. In een been of een kuit. In je handen waar je je teugels of halstertouw mee vasthoudt. Het vraagt wat oefening want richting is een subtiel iets, maar het resultaat is schitterend. Meer lichaamsbewustzijn en gevoel voor de mens, meer kwaliteit voor je paard!

Wil je ook nog weten wat de inhoudelijke boodschap is die je druk en richting verteld aan je paard? Lees dan de post De Psychologische boodschap achter druk en richting.