Djesse Rave Stubbe
Djesse Rāve Stubbe ontwikkelde in de afgelopen 25 jaar een geheel eigen werkwijze naar een nieuw bewustzijn met paarden. Ze is één van de pioniers in het werken vanuit een authentieke lichaamstaal en heeft gedurende de jaren veel mensen en paardentrainers met haar visie geïnspireerd.
Voor Djesse is het werken met paarden onlosmakelijk verbonden met het leven. Haar filosofie vindt zijn roots in de dieper gelegen principes van ons bestaan. Het reikt tot ver in de menselijke natuur en brengt mens en paard terug naar hun oorspronkelijke kwaliteiten.
Haar trainingen zijn authentiek, kernachtig en toepasbaar op heel veel vlakken in het leven.
De weg van het paard
Zoals alle oude levenskunsten, leert omgaan met paarden mensen iets over kernwaarden. Een kwaliteit van leven die we misschien lang vergeten zijn.
Aanwezig, echt en onverstoorbaar. Subtiel, verwonderlijk en verfijnd.
Als we een paard op een diep niveau willen ontmoeten, moeten we bereid zijn om te beginnen bij onze eigen ontwikkeling. Want geen systeem of methode weegt op tegen de echte authenticiteit van jouw Zijn.
Paarden inspireren om steeds weer tot de meest zuivere vorm van onszelf te komen. Ze nodigen uit om intuïtief in het moment te zijn. Uit de vorm te stappen, af te dalen tot de essentie en van daaruit te handelen. Want de oprechtheid en de precisie van onze vraag, maakt de verfijning in hoe het paard antwoord.
– Djesse Rāve Stubbe –
Inspiratiebronnen en biografie
Paarden waren een levenslange fascinatie van Djesse. Maar het was pas in 1995 dat ze, na een achtergrond in de Vrije Beeldende Kunsten, actief met paarden begon te werken. Eén van haar grootste leermeesters op dat pad was Xaverl, haar eerste paard. Een nog jonge karaktervolle merrie die nooit eerder in handen van mensen was geweest. Op heel jonge leeftijd werd duidelijk dat Xaverl een zeer sterke wil had en alleen wilde samenwerken met iemand die ze een waardige partij vond.
Dit paard vormde het begin van een boeiende en fascinerende zoektocht naar de innerlijke wereld van het paard.
Op deze weg ontmoette ze in 1998 Pieter Baalbergen, de grondlegger van Terra Natura. Het contact tussen beide voelde vanaf het eerste moment bijzonder en groeide uit tot een relatie en een hechte samenwerking. Een creatief denkvermogen, in combinatie met een scherpe intuïtie en goed ontwikkeld gevoel, stelde Pieter en Djesse in staat om dit hele werk te ontwikkelen. Samen creëerde ze vele nieuwe inzichten rondom het paardenwerk en in de jaren die volgde gaven ze talloze cursussen, opleidingen en reizen met paarden door de Pyreneese bergen en de woestijn van Tunesië. Een prachtig avontuurlijk bestaan, met veel uitdagingen.
Aan dit gezamenlijke leven kwam een einde toen Pieter in 2006 overleed. Na zijn dood werd Djesse eigenaar van Terra Natura en ontwikkelde ze de werkwijze alleen verder. Hierin bracht ze het grondwerk naar steeds diepere niveau’s en voegde ze er alles rondom het vrije gymnastiseren aan toe. Ook in het rijden ontwikkelde Djesse een nieuwe vorm van gymnastiseren die paarden uitnodigt tot een heel eigen lichaamsbewustzijn, die volledig onafhankelijk is van de ruiter. Hiernaast heeft ze jaren ervaring in het werken met traumapaarden en bracht ze vele psychische processen van het paard in kaart om inzicht te geven in wat er nodig is om dit soort paarden opnieuw in balans te brengen.
Tot op heden is Djesse nog steeds bezig met het verbreden van de werkwijze en het creëren van nieuwe elementen. Alle paarden die haar pad gekruisd hebben, hebben bijgedragen aan wat deze werkwijze de dag van vandaag inhoudt. Hun verschillen in karakters, beleving, trauma, ras en lichaam hebben stuk voor stuk dit werk verreikt met hun eigen unieke informatie en de benadering die ze vroegen. Ook heeft haar jarenlange ervaring in het zien en bestuderen van natuurlijke paardenkuddes die nooit in handen geweest zijn van mensen bijgedragen aan de zuiverheid van deze werkwijze.
Waarden
Voor mezelf is het altijd heel belangrijk geweest dat zowel mens als paard evenwichtig samen kunnen groeien en dat leerprocessen in het hervinden van de kern niet ten koste van elkaar gaan. Daarom heb ik 25 jaar gezocht naar een manier van lesgeven waarin kwaliteit, eerlijkheid en authenticiteit de boventoon voeren en mensen op een voor het paard veilige en verantwoorde wijze dit toch wel moeilijke werk kunnen leren. Want grondwerk leren beheersen is nog meer dan het rijden een levensdiscipline die de nodige ontwikkeling vraagt.
In ieder levend wezen zit een enorme kern aan wijsheid, gevoel voor balans en waarde. De mooiste versie van jezelf ontstaat het snelste vanuit zelfvertrouwen en daarom vind ik het belangrijk dat mensen zich veilig voelen in de training.
De trainingen zijn bedoeld om mensen krachtiger en bewuster te maken van alles dat ze in zich hebben. Hoe meer je met je eigen kern in aanraking komt en erin gaat geloven, hoe meer hij aan de buitenkant zichtbaar wordt en je hem gaat leven.
De kwaliteit waarmee iets gebeurt is voor mij vele malen belangrijker dan de hoeveelheid van wat er gebeurt. Want iets dat van binnenuit gevoeld wordt is zoveel waardevoller dan welke prestatievorm dan ook.
– Djesse Rāve Stubbe –