Djesse Rave Stubbe

Djesse Rāve Stubbe ontwikkelde in de afgelopen 25 jaar een geheel eigen werkwijze naar een nieuw bewustzijn met paarden. Ze is één van de pioniers op gebied van werken vanuit lichaamstaal en heeft gedurende de jaren veel mensen en paardentrainers met haar visie geinspireerd.

Voor Djesse is het werken met paarden nauw verbonden met het leven. Haar filosofie vindt zijn roots in de dieper gelegen principes van ons bestaan. Het reikt tot ver in de menselijke natuur en brengt mens en paard terug naar hun existentiële kwaliteiten.

Haar trainingen zijn authentiek, kernachtig en toepasbaar op heel veel vlakken in het leven.

De weg van het paard, is een weg van het leven…

Ver voorbij ons dagelijks leven, de drukte in ons hoofd en de zorgen over ons materieel bestaan ligt iets magisch, iets rudimentair, krachtiger dan alles dat bestaat. De dimensie van het leven zelf.

Je ontmoet dit stuk wanneer je gelukkig bent en gaat stralen, wanneer je verwonderd bent of gefascineerd door iets wat je blik vangt. Je ontmoet het in de liefde waarmee je van iemand houdt. Of de kracht waarmee je reageert in nood. De impulsieve reactie om iemand te helpen.

Wat er op dit soort momenten door je heen gaat is de energie van het leven zelf. Een gevoel van verbondenheid waarin je één bent met alles. Jezelf, de ander en het bestaan.
Sommige ervaren dit soort momenten als sporadisch in het leven. Maar deze diepere existentie is er altijd, overal.
Het is niet de kunst om het te vinden, het is de kunst om het toe te laten.

Aanwezig zijn in deze dimensie van het leven, is opnieuw thuiskomen bij de essentie van jezelf.
En het is deze essentie waar vanuit met paarden gewerkt wordt. Rechtstreeks vanuit de kern van ons bestaan.

– Djesse Rāve Stubbe –

Inspiratiebronnen en biografie

Vanuit een achtergrond in de Vrije Beeldende Kunsten begon Djesse in 1995 met paarden te werken. Eén van haar grootste leermeesters aan het begin van dit levenspad was haar eerste paard, Xaverl. Een jonge karaktervolle merrie die nog nooit eerder in mensenhanden was geweest en waarbij het natuurlijke gedrag nog volledig onaangetast was. Op jonge leeftijd werd al snel duidelijk dat Xaverl een zeer sterk fundament had en enkel wilde samenwerken met iemand die ze waardig vond.
Dit paard vormde het begin van een boeiende en fascinerende zoektocht naar de innerlijke wereld van het paard.

Op deze weg ontmoette ze in 1998 Pieter Baalbergen, de grondlegger van Terra Natura. Het contact tussen beide voelde vanaf het eerste moment goed en groeide uit tot een relatie en een hechte samenwerking. Vanuit een creatief denkvermogen hadden zowel Pieter als Djesse een natuurlijke gave om nieuwe informatie rechtstreeks vanuit de origine te halen, wat hun in staat stelde dit alles te ontwikkelen. Met elkaar creëerde ze vele nieuwe inzichten rondom paarden en de diepere lagen van ons bestaan en in de jaren die volgde gaven ze talloze cursussen, opleidingen en reizen met paarden door de Pyreneese bergen en de woestijn van Tunesië. Een prachtig avontuurlijk bestaan, met veel uitdagingen.

Aan dit gezamenlijke leven kwam een einde toen Pieter in 2006 overleed. Na zijn dood werd Djesse eigenaar van Terra Natura en ontwikkelde de werkwijze alleen door. Hierin bracht ze het grondwerk naar steeds diepere niveau’s en voegde er de volledige vrije gymnastisering aan toe. Ook in het rijden ontwikkelde Djesse een hele nieuwe vorm van gymnastiseren die paarden uitnodigt tot een diep lichaamsbewustzijn die volledig onafhankelijk is van de ruiter. Hiernaast heeft ze jaren ervaring in het werken met traumapaarden en bracht ze vele psychische processen van het paard in kaart om inzicht te geven in wat er nodig is om dit soort paarden opnieuw in balans te brengen.

Tot op heden is Djesse nog steeds bezig met het creëren van nieuwe dingen. Alle paarden die haar pad gekruisd hebben, hebben bijgedragen aan wat deze werkwijze de dag van vandaag inhoudt. Hun verschillen in karakters, beleving, trauma, ras en lichaam hebben stuk voor stuk dit werk verreikt met hun eigen unieke informatie en de benadering die ze vroegen. Ook heeft haar jarenlange ervaring in het zien en bestuderen van natuurlijke paardenkuddes die nooit in handen geweest zijn van mensen bijgedragen aan de zuiverheid van deze werkwijze.

Waarden

Voor mezelf is het altijd heel belangrijk geweest dat zowel mens als paard evenwichtig samen kunnen groeien en dat leerprocessen in het hervinden van de kern niet ten koste van elkaar gaan. Daarom heb ik 25 jaar gezocht naar een manier van lesgeven waarin kwaliteit, eerlijkheid en authenticiteit de boventoon voeren en mensen op een voor het paard veilige en verantwoorde wijze dit toch wel moeilijke werk kunnen leren. Want grondwerk leren beheersen is nog meer dan het rijden een levensdiscipline die de nodige ontwikkeling vraagt.

In ieder levend wezen zit een enorme kern aan wijsheid, gevoel voor balans en waarde. De mooiste versie van jezelf ontstaat het snelste vanuit zelfvertrouwen en daarom vind ik het belangrijk dat mensen zich veilig voelen in de training.
De trainingen zijn bedoeld om mensen krachtiger en bewuster te maken van alles dat ze in zich hebben. Hoe meer je met je eigen kern in aanraking komt en erin gaat geloven, hoe meer hij aan de buitenkant zichtbaar wordt en je hem gaat leven.

Paarden zijn hierin unieke dieren om mee te ontwikkelen. Ze zijn fysiek ontzettend krachtig en tegelijkertijd uitermate verfijnd. Ze zijn op zoek naar precies dat wat het leven zo echt maakt: gevoel.
De kwaliteit waarmee iets gebeurt is voor mij vele malen belangrijker dan de hoeveelheid van wat er gebeurt. Want iets dat van binnenuit gevoeld wordt is zoveel waardevoller dan welke prestatievorm dan ook.

– Djesse Rāve Stubbe –

0
    0
    Inschrijvingen
    Geen traningen toegevoegdSchrijf je in voor een training