Uw inschrijvingen Inschrijvingen (0)

Pieter Baalbergen

Deze werkwijze ontstond zo’n 36 jaar geleden tijdens de nomadische reizen van Pieter Baalbergen.

Pieter bouwde in 1982 een woonwagen en vertrok samen met een hond, een kraai en zijn paarden naar het zuiden van Europa. Een nomadisch bestaan dat 7 jaar duurde en een manier van leven werd. Door het intensieve contact met de paarden openden zich onvermoede werelden…

Pieter:
“Zeven jaar reizen, 24 uur per dag leven met paarden was een onbeschrijfelijke ervaring. De paarden trokken de wagen door een langzaam veranderende wereld.

Al rondtrekkend vervaagde de tijd en leefden we in een oneindig hier en nu. Elk moment was een stap in het nieuwe. Elke dag was er een andere horizon. Het enige constante waren twee mensen, twee paarden, een hond en een zwarte kraai. Zo vormde zich een hecht samenzijn. Een groep die samen leerde, samen groeide en een nieuw bestaan ontdekte.

Na verloop van tijd ontstond er een grote gerichtheid van de paarden op mij, die af en toe bijna symbiotisch aanvoelde. Vaak reageerden ze op de minste lichaamstaal. Soms zelfs voordat ik een bewust signaal gaf. Achteraf gezien was dit goed te verklaren vanuit het sociaal kuddegedrag van paarden. Ze erkende me als hun natuurlijk leider. Iemand die voor veiligheid zorgde, hun naar nieuwe graasgebieden toebracht, de verantwoordelijkheid nam.

Onaangebonden en vrij volgden de paarden me op wandelingen door bossen en bergen. Een natuurlijke aandacht, een bijzondere éénheid.”

Na zeven jaar reizen keerde Pieter terug naar Nederland. Zijn ervaringen met zijn paarden stimuleerden hem om deze bijzondere relatie verder te onderzoeken en zich te verdiepen in de essenties van natuurlijk paardengedrag. De inzichten die hij verkreeg vertaalde hij naar ervaringsoefeningen om op deze wijze zijn eigen kennis over te kunnen dragen aan andere. Zo ontstond in de begin jaren ‘90 het daadwerkelijke bedrijf Terra Natura met reizen in de Pyreneeën, de Bourgogne, de Camarque, Tunesië en in cursussen in heel Nederland en België.

In 1998 ontmoette hij Djesse Stubbe. Al gauw ontstond tussen beide een hechte samenwerking die de werkwijze inhoudelijk in een enorme stroomversnelling bracht. Djesse en Pieter gaven samen talloze cursussen, opleidingen, reizen met paarden door de Pyreneese bergen en de woestijn van Tunesië.

Pieter overleed op 50 jarige leeftijd, op 23 april 2006. Zijn levenswerk ontstond vanuit een zoektoch naar een andere manier van leven. Deze zoektocht werd, behalve voor hemzelf, voor andere een grote inspiratiebron. De start van een zeer bijzondere, unieke en waardevolle werkwijze die inmiddels in de afgelopen 25 jaar ruim 20.000 mensen bereikt heeft. En het leven van veel paarden verbetert heeft.

Djesse:

“Je bent de meest bijzondere persoon die ik ooit ontmoet heb. Ik ben je dankbaar voor de tijd die we samen gehad hebben. Voor de ontelbare mooie herinneringen, voor je liefde, de onvoorwaardelijke ondersteuning, en de enorme rijkdom aan wijsheid die je aan mijn leven toegevoegd hebt. Jij was mijn grootste liefde, wij waren twee zielen in één. Ik zal nooit ophouden met van je te houden. Dank je, voor wie je was en wat je aan dit leven toegevoegd hebt!”