Wat zijn leiderschapskwaliteiten?

In de vorige posts kon je al veel essentiële dingen lezen over lichaamstaal en leiderschap. De laatste eindigde met een heldere boodschap: “Natuurlijk Leiderschap is iets dat groeit in jezelf. Het komt voort vanuit ontwikkeling, zelfbewustzijn en vanuit innerlijke kwaliteiten.”

Een aantal van deze kwaliteiten heb ik al benoemd, maar in dit laatste deel vind je nog een aanvulling hierop met korte tips voor je eigen zelfontwikkeling die je relatie met je paard erg ten goede kunnen komen. Ze zijn uiteraard gelinkt aan de vorige twee posts, dus als je deze niet gelezen hebt kan het zijn dat je het onderstaande niet begrijpt. 

6 tips in Authentiek Leiderschap

•    Wil je authentiek leiderschap uitstralen en je paard het gevoel geven dat hij veilig is bij je, dan is het belangrijk dat je op je eigen benen blijft staan. Afgestemd op je paard, maar hierin ook een mate van AUTONOMITEIT behoudt. Lief gevonden worden, jezelf weggeven om een goede samenwerking te bereiken, verlangens, ambities brengen je ver weg van jezelf en je eigen essentie. Als je deze kwijtgeraakt dan kan je ook niets meer betekenen voor andere. Je kan pas een anker zijn voor andere als je eerst ankert in jezelf! Die rots in de branding die niet meedrijft met de eerste grote golf die langskomt, maar staat. Onvoorwaardelijk en in termen van leiderschap: onbaatzuchtig.

•    Heb je ZINTUIGEN OPEN en zie je wereld. Alles. Voel de lucht op je huid, ruik de geuren rond je, proef het moment en wees je gewaar van de ruimte waarin je jezelf bevind. 

•    Denk niet in of-of maar creëer een en-en. Je omgeving gezien hebben, betekent niet dat je je paard moet negeren. Je kan beide. Je kan EN in de wereld zijn met je aanwezigheid EN in contact zijn met je paard. Onze maatschappij leert ons vernauwen, natuur leert je VERRUIMEN!

•    Voel je lichaam. We zijn zoveel meer dan ons hoofd. Onze grootste natuurlijke kracht komt vanuit ons lichaam en vanuit onze energie. Werk met ALLLES waaruit je bestaat, niet met enkel een klein gedeelte van je echte potentie.

•    Heb zelfreflectie en handel met gevoel, maar laat je twijfel dienen als een koppeling in plaats van de rem. Een koppeling dat misschien nu even een andere versnelling nodig is om verder te evolueren. Niet een rem, die je blokkeert en volledig stopzet. De mooiste versie van jezelf ontstaat namelijk altijd vanuit zelfvertrouwen! 

•   En als de nood aan de man is: ga letterlijk tussen het gevaar en je paard instaan. Gooi je aanwezigheid er als bescherming tussen. Exact op de manier als dat je het ook voor je kinderen zou doen. Ook dit is een universeel gegeven. Ben je rijdend, stap af. Ga eerst. Los de moeilijke dingen zélf op. Alleen zo schep je vertrouwen. Je hebt nooit verloren als je voor deze opties kiest, want een relatie gaat niet over winnen of verliezen. Nooit. Het enige gevoel wat over winnen of verliezen gaat is angst. Doe wat er nodig is zodat de ander zich veilig bij je kan voelen en de beste manier om dat te doen is door te inspireren. Door hetgeen wat je van je paard wilt, zelf te ZIJN. 

Succes!