Het lichaam verwondert

Sommige paarden hebben niet het makkelijkste lichaam, maar toch kan je vaak op relatief korte tijd veel aan hun lichamelijke balans verbeteren.
Dit zijn wat resultaten van een driedaagse privé training die ik in maart 2017 had. Hrefna, het paardje op de foto’s, is een lang gebouwde IJslandse merrie.
Wat meteen opvalt aan dit lichaam is de zwakke rug, weinige bespiering, spanning bij de darmen en de weerstandsproblemen tijdens de voorjaarsperiode.
Een horizontale lift is voor dit paardje een behoorlijke uitdaging alsook de buiging naar rechts omwille van haar slechte verticale balans. Hrefna is van nature een linksgebogen paard.

Na drie dagen training

Op de volgende foto zie je Hrefna na die dagen training. Ze is een stuk korter en compacter. Haar achterhandgebruik en verticale balans zijn enorm verbetert waardoor ze nu uit zichzelf mooie ongedwongen lengtebuigingen kan geven op beide kanten. Ze heeft voor haar standaard een redelijke horizontale lift en dit alles stimuleert een veel energiekere mindset. Ze is enthousiaster, werklustiger, wakkerder en kan nu voor het eerst op een lichte energieverandering in het lichaam van de ruiter een gedragen overgang naar de tölt maken, wat voorheen niet mogelijk was. 

Hoe is dit resultaat nu bereikt op zo’n korte tijd? Was het louter inzicht en techniek? Nee, de gouden combinatie zit in technisch inzicht te kunnen combineren met een krachtig gebruik van energie. Energie interactie vanuit het lichaam van de ruiter en het lichaam van het paard werkt krachtiger dan de techniek die je aan kan bieden. Een ingrediënt wat de dag van vandaag nog steeds onderschat wordt.

Alles is energie

Einstein deed 100 jaar geleden de revolutionaire uitspraak ‘alles is energie’ (Everything is Energy). Een best gewaagde allegatie om een eeuw geleden luidop te zeggen, maar wel één die leidde tot een geheel nieuwe wetenschap. De helende en blokkade ontwindende werking wat energie kan hebben op en in het lichaam is heel erg groot, zoals de Qi gong dat in de afgelopen eeuwen inmiddels ruimschoots bewezen heeft. 

Een paard gymnastiseren zou gelijk moeten staan aan een cranio, facia of osteopathie behandeling. Dit is de meerwaarde wat je als ruiter in je gymnastiserend rijden kunt leggen als je aan lagen voorbij de techniek reikt. Ik denk dat het belangrijk is dat steeds meer mensen hier een breder perspectief over krijgen, want er worden binnen het gymnastiseren van paarden zoveel dingen gedaan die de lichaamsgezondheid niet verbeteren, maar verergeren. 

Dit leven is zo rijk aan wonderbaarlijke elementen waar we als mens nog steeds maar een fractie van begrijpen, laat staan beheersen. De echte kunst van het gymnastiseren van een lichaam is dat lichaam op zoveel lagen vrijmaken, dat de oorspronkelijke energie zich ongehinderd kan bewegen en beweging zich weer optimaal kan manifesteren. Alleen dan kan de spirit van het paard weer helemaal tot uiting komen.

Het vervolgtraject

De ontwikkelingsstappen die nodig zijn voor dit paard is om nu langzaam meer kracht op te gaan bouwen in het lichaam, waardoor ze deze balans ook in de tölt kan behouden en langzaam spieren op kan gaan bouwen. In het geval van Hrefna heeft een verantwoorde wijze van gymnastiseren meer opgelost dan alleen het herstellen van scheefheid. Het heeft ook behoorlijk wat lichamelijke blokkades losgemaakt en bijgedragen aan haar lichamelijke en psychische gezondheid.