Het Houtpaard

Vorig jaar heb ik een aantal posts geschreven over het vuurpaard, het waterpaard en het aardepaard. Wat in deze rij natuurlijk niet mag ontbreken is het Houtpaard!

HOUT. De Spartacus. Hun kracht en hun valkuil.

Ze zijn onbevreesd, dapper, gehard. Op zoek naar uitdaging of heel elementair statisch. Dat is het houtpaard.

Lichamelijke kenmerken en karakter

Het zijn paarden met kaliber. Qua uiterlijk vaak droog gebouwd. Sterke pezen, een sterk gestel. Bestand tegen veel.
Heb je een voorliefde voor ruige paardensporten zoals eventing en jumping? Koop dan een houtpaard! Hun kracht en doorzettingsvermogen is ongeëvenaard.

Maar in die kracht en doorzettingsvermogen zit tegelijkertijd hun zwakte. Je moet ze vaak beschermen tegen hunzelf. Want er komt een moment dat die pees toch niet krachtig genoeg bleek en dan heb je blessures.

Ook psychisch…
Bij de verkeerde omgang worden dit soort paarden snel hard. Hard worden is hun vorm van afgeslotenheid. Hout stagneert snel en het is een kunst om dit soort paarden te behoeden voor opgekropte frustraties. Ontstaan deze onverhoopt wel, dan is bewegen je beste optie. Niets zo goed dan even een ruige galop om weer bij jezelf te komen.

Van jong naar volwassenheid

In de jonge vorm van hunzelf zijn ze vaak speels, rebels en avontuurlijk. Hun naturellen domininantie is al op vroege leeftijd voelbaar.
Later ontwikkelt dit zich naar een vorm van ambitie en gedrevenheid of naar – een andere variant – een statische verhevenheid die respect afdwingt bij enkel het aanzien ervan.

Welk mens past bij een Houtpaard?

Houttype paarden zijn niet voor twijfelachtige of bange mensen.
Hout matched goed met een ander houttype mits deze niet in de valkuil van zijn of haar eigen stagnering terecht komt. Gebeurt dit wel, dan wordt de relatie al snel hard op hard.
Hout matched ook goed met vuur, hoewel in die relatie ‘maat en beheersing’ snel zoek geraakt en deze twee wel nodig zijn om de omgang veilig te houden.

Water daarentegen heeft een uitdaging aan hout. Een Watermens zal zijn houtpaard snel te grof en direct vinden. Toch heeft hout ook wat te leren van water, en andersom. Wanneer de mens zijn water element goed kent waardoor de gevoeligheid wat het bezit een kracht wordt ipv een zwakte, is een watermens zeer geschikt om de stagnering in een houtpaard op te heffen.
Aarde en hout kunnen daarnaast weer een zeer stabiele combinatie vormen. Maar ben je een aardetype waak er dan wel voor dat je in de relatie met je houtpaard voldoende uitdaging blijft creëren.

Mijn eerste paard was een houtpaard. Haar naam was Xaverl. Het was een bijzondere ontmoeting en jeetje, wat hebben we veel beleefd samen.
Maar daarover meer in de volgende post, Het paard waar het allemaal mee begon