Werkt het? VERSUS…
wat bewerkstelligt het?

Als je je paard traint dan wil je zijn fundament graag sterker maken in plaats van het te beschadigen. Maar er is de dag van vandaag zoveel te vinden op het gebied van je paard trainen dat veel mensen tussen de bomen het bos niet meer zien. Hoe weet je nog of iets daadwerkelijk goed is voor je paard?

Daarom wil ik jullie deze week graag meenemen in een boeiende vraagstelling. Eén die wat meer licht kan schijnen op of iets mentaal of fysiek verantwoord is voor je paard. En deze vraagstelling is:

WERKT HET? versus WAT BEWERKSTELLIGD HET?

Een belangrijk onderscheid

Het lijkt een simpele zinspeling, maar inhoudelijk geeft het een belangrijk onderscheid aan die van grote invloed kan zijn op je training.

Stel, je bent je paard aan het longeren en je wilt hem laten draven of galopperen. Als je even met je longeerzweep klakt dan heb je een grote kans dat je paard in de draf of galop aanspringt. Maar wat heb je eigenlijk in essentie hiermee vertelt qua boodschap? Heb je zuiver draf of galop gecommuniceerd? OF heb je gezegd “schrik en vlucht” waardoor hij dit in draf of galop uitvoert?

  • Helaas het tweede… want het zuivere signaal voor draf of galop komt uit iets heel anders voort.

Het verschil

Werkte het om met je zweep te klakken? Zeker!

Maar wat bewerkstelligde het? Je hebt je paard laten schrikken. Hij voelt zich opgejaagd en gaat als reactie hierop sneller. Het paard heeft hierin niet geleerd hoe hij in rust, op een gedragen en gebalanceerde manier aan kan draven of galopperen.
Dit was waarschijnlijk niet de boodschap wat je hem wilde geven, maar dit is wel de boodschap die hij ontvangt.

Er zijn ontzettend veel dingen die ‘werken’ en je vindt ze terug in alle takken van de paardensport. Ook in de zogenaamde natuurlijke omgang met paarden vind je veel systemen terug die gebaseerd zijn op een enorme psychische manipulatie zonder dat mensen het zich realiseren, want je volgt de instructies uit het boek of van de docent. Het paard volgt je in vrijheid, DUS het zal wel heel goed zijn. Het is een logische conclusie, maar helaas is dit niet altijd waar.

Te kort door de bocht

OF IETS WERKT, is een gedachtegang die helaas te kort door de bocht is. Het is beter om jezelf de vraag te stellen WAT JE BEWERKSTELLIGT hebt.

Wat heb je ECHT gecommuniceerd? En wat heeft dit vanbinnen bij het paard teweeg gebracht? Om hierop antwoord te krijgen, moet je dieper nadenken. Je moet even voorbij de oppervlakte lagen kijken. Maar het is een héle goede manier om je eigen bewustzijn te trainen en je komt ermee tot hele waardevolle info. Info die belangrijk is voor je relatie met je paard.

Het zorgt er ook voor dat je voor jezelf leert nadenken en niet zomaar alles geloofd wat iemand je vertelt. Zélfs niet wat in boeken staat. In een wereld zoals die waar we nu in leven, met enorm veel instructeurs en stromingen, kaf en koren, is het belangrijk dat je voor jezelf leert nadenken. Want als mens moet je een wijsheid voor twee hebben. Je paard is namelijk afhankelijk van wat jij kiest!