Het aardepaard

Tja, als we dan toch al vuur en water gedaan hebben, dan kunnen we aarde er ook nog wel bij nemen.

Het aardetype paard! Spontane associaties: stabiliteit, rust en gedegenheid.

Aardepaarden zijn vaak niet heel indrukwekkend. Ze vangen niet alle blikken zoals de kracht van een vuurpaard of de serene schoonheid van een waterpaard dat zouden doen. Misschien dat je om die reden bijna over ze heen zou kijken…

Tot je ZIET! en dan verandert alles!
Want de kracht van een (onbeschadigd) aardepaard zit ‘em in de enorme stabiliteit die deze dieren uit kunnen stralen. Het is zo gedegen, standvastig, rustig en autonoom dat wat het in je raakt een gevoel van ‘thuiskomen’ is. Ze geven je de mogelijkheid om te LANDEN. Een zeldzaam goed in deze veel te drukke wereld waarin iedereen buiten zichzelf vlucht.

Dicht bij jezelf komen

Aardepaarden hebben de invloed om een mens weer dicht bij zichzelf te brengen. Ze zijn zo enorm verankerd en trouw aan hunzelf dat ze onmiskenbaar dit ook in andere losmaken. Aardepaarden zijn zonder toetsers en bellen – en what you see IS what you get. Omwille van deze authentieke eigen kwaliteit vragen ook aan jou om zonder toeters en bellen te zijn. Je authentieke Zelf, niets meer of minder dan dat, dát is wat gewaardeerd wordt. Dus zoek je zielsrust? Wil je alles in het leven wat er niet toe doet even naast je neer leggen? Wil je landen en op een heel basaal niveau gewoon kunnen ZIJN, zonder ambities en zonder streven? Dan is een aardepaard degene die je dit als geen ander kan bieden!

Het zijn geweldige paarden voor lange buitenritten, uren door de natuur. Om samen mee te léven. Vanuit relatie met elkaar op te trekken. Het zijn paarden waar je op kunt BOUWEN en die je kunt VERTROUWEN.
Maar wil je ambitie? Spectaculaire dingen? Dan zit je bij een aardepaard niet op je plek!

Groots in hun eenvoud

Ik heb zelf altijd een groot ontzag voor deze types.
Ze zijn groots in hun eenvoud.

Helaas kom ik, net zoals bij waterpaarden, veel verstoorde versies van dit type tegen. Een aardepaard is omwille van zijn autonomie, eenvoud en stabiliteit geen paard om te pushen. Het is ook geen paard wat je makkelijk over zijn eigen grenzen heen krijgt.

Als deze paarden bij mensen komen met ambities die niet passen bij het dier in kwestie dan ontstaat er omwille van de druk al snel een afgeslotenheid. Want ook hier: iedere kwaliteit heeft een keerzijde. Deze paarden worden in de verkeerde omstandigheden vaak bot en ongeïnteresseerd. Ze worden sloom, hun voorwaartse energie verdwijnt en ze sluiten zich af.

Als een aardepaard beschadigd wordt

De impact van onbalans op ieder type is anders.

Bij waterpaarden gaan de littekens vaak rechtstreeks naar de ziel. Als een waterpaard schade oploopt zit dit diep verankerd en is de angst en onzekerheid die deze schade veroorzaakt nooit meer honderd procent in de kern te herstellen. Vuurpaarden zijn hier iets luchthartiger in. De kracht van vuur is zo sterk dat deze dieren gemakkelijker hun vertrouwen opnieuw opbouwen.

Aardepaarden zijn dan weer een heel ander verhaal. Deze paarden herstellen in het vertrouwen wel makkelijker, maar het vraagt vaak een lange weg voor je hun natuurlijke vitaliteit weer terugkrijgt. Als een aardepaard eenmaal in botheid, afgeslotenheid, sloomheid en onderenergie terecht is gekomen dan duurt het lang voor het systeem helemaal herstelt is. De echte oorspronkelijke vitaliteit keert nooit meer in exact dezelfde sprankelende vorm terug.

In het leven is helaas nooit iets blanco. Veel in de psyche van paarden valt te herstellen. Maar waar we ons als mens heel bewust van moeten zijn is dat als een paard eenmaal beschadigingen heeft, de ‘oorspronkelijke versie’ van het dier nooit meer terug te halen is. Hetzelfde als bij mensen. Herinneringen wis je namelijk niet uit.
Wel kun je ze leren omgaan met alles dat aan de binnenkant leeft, waardoor ze groeien naar een verreikte versie van hunzelf en ze sterker worden van de ervaringen die ze meegemaakt hebben.

Het is dus belangrijk dat we met zorg met de psyche van paarden om leren gaan. Al onze acties hebben gevolgen. Geen tijdelijke gevolgen, maar gevolgen die ver kunnen doorwerken.

Welk mens past bij een aardepaard?

Als je een aardepaard hebt zal hij, ondanks zijn stabiliteit, een bepaalde precisie van je vragen. Het is een kunst om hem, bij elke ontmoeting, met de nodige takt en gevoeligheid te benaderen. En te luisteren naar wat hij nodig heeft om te kunnen floreren. Op deze wijze blijft jouw aardepaard licht in de omgang en verfijnt. Vitaal en sprankelend. Wees voorzichtig met elke vorm van druk want ze worden er heel snel sloom onder. Dus zoek altijd naar creatieve oplossingen om vreugde en spirit levend te houden en ga veel met hem op pad. Werk in afwisselende omgevingen.

Realiseer je ook goed dat een aardepaard dus heel specifiek is. Het zijn geen dressuur, spring of cross paarden. Dus als het type niet past bij jouw ambitie, dan doe je er misschien beter aan om een ander type erbij te kopen die wel warmloopt voor dit soort dingen. Anders loop je het risico dat je jezelf en je paard gaat forceren en mismoedig wordt van het eeuwige gevecht.

Maar houd je van het maken van trektochten, lange wandelingen en buitenritten met je paard als partner, dan kan je niets beter hebben dan een aardepaard! Deze dieren staan zo dicht bij DE natuur en HUN natuur, dat ze alles dat natuurlijk is als geen ander omarmen!
Hier kan je een leven lang op bouwen!

Lees ook Het Houttype Paard