Welke boodschap communiceer je met je paard?

In het vorige deel kon je het verschil ervaren tussen het werken met druk en richting. In deze post wil ik graag nog iets meer vertellen over de psychologische betekenis van beide. Als je kijkt naar het oorspronkelijke, natuurlijke gedrag van paarden dan zie je dat er in een paardenkudde alleen druk gebruikt wordt wanneer er onderling gecorrigeerd wordt of wanneer paarden een vreemde buitenstander NIET in de buurt van hun kudde willen hebben. Waarom zeg ik specifiek ‘in een natuurlijke kudde’? Dat is omdat het gedrag van paarden in de natuur niet te vergelijken valt met het gedrag van paarden in mensenomstandigheden.

Harmonie

Een natuurlijke kudde is namelijk heel harmonisch. Correcties zijn uitzonderlijk en vaak ook met een zeer laag volume. Want als alles duidelijk en uitgekristalliseerd is, is er uiteraard weinig nodig.

Een andere situatie waar paarden met druk te maken krijgen, is wanneer ze aangevallen worden. Niet enkel de fysieke druk van gegrepen te worden, maar ook de psychische druk van achterna gezeten te worden. De associatie van een paard met de toon DRUK is dus bijna altijd van NEGATIEVE aard. Correctie, niet bij de kudde mogen, aangevallen worden. Dit heeft allemaal te maken met straf of gevaar. Als je als mens dus veel vanuit druk oplost vertel je psychisch meer aan je paard dan je denkt!

Paarden binnen een zelfde kudde gaan vanuit RICHTING met elkaar om. Ook de hengst, wanneer deze zijn kudde vanuit de achter-positie leidt. Deze richting kan heel KRACHTIG zijn, maar het is en blijft richting.
Richting is een contact-verbindende toon die het paard gemakkelijk begrijpt en waar hij zich in de meeste gevallen bij kan ontspannen. Het is dus vanzelfsprekend dat het voor je paard fijner is wanneer je hem vanuit deze toon benadert. Druk daarentegen is een contact-verbrekende toon.

Verkeerde systemen in Natural Horsemanship

Soms zie je dat er binnen bepaalde systemen met heel veel druk op de cirkel gewerkt wordt met paarden. Zeker in de wereld van het Natural Horsemanship kom je dit veel tegen. Dit is enorm schadelijk voor de psyche van het paard. Je geeft psychische boodschappen door aan je paard die je waarschijnlijk helemaal niet wilt geven. Niet alles wat natuurlijk genoemd wordt IS ook natuurlijk. Helaas zijn er binnen paardentaal meer dingen fout geïnterpreteerd door de mens, dan juist. Mijn raad is: wees hier voorzichtig mee…

Leren werken met richting vraagt zelfbewustzijn en beheersing van je lichaam. De eerste stap is dat je het verschil tussen druk en richting in jezelf gaat herkennen. Hierdoor krijg je een keuze in wat je wel of niet wilt gebruiken.
Als je de druk die je voorheen in je benen of handen gebruikte vervangt voor richting, dan verbetert dit de relatie met je paard al aanzienlijk.
Maar richting gaat uiteraard verder dan dit.
Je kan met richting de meest prachtige dingen overbrengen. Hoe je o.a. in het rijden de impuls in de achterhand van je paard kunt versterken ZONDER het gebruik van je benen; hoe je de doorstroming in het lichaam van je paard kunt verbeteren; hoe je jouw grondwerk kunt verfijnen en verdiepen. Het is een heel rijk ingrediënt die werelden opent. Wil je meer weten over de diepere lagen van het werken met richting dan ben je welkom op onze live-trainingen. Alle info over deze kan je vinden op bij Trainingen met paarden.

Ik hoop dat deze post je iets rijker geworden bent in je inzicht over de wereld van het paard. Thanks for reading.