Waarom is authenticiteit voor paarden zo belangrijk?

Voor paarden is alles levensecht. Een paard begrijpt, anders dan mensen, niets van begrippen zoals ‘oefenen’, ‘een spelletje spelen’ (wat overigs iets anders is dan ‘spelen’) en vele van deze door ons gecreëerde culturele termen. Voor een paard gaat alles wat je doet regelrecht de relatie in en daarom is jouw authenticiteit van groot belang.

Als mens hebben wij het vermogen om echtheid te onderscheiden van onechtheid. Onze neocortex stelt ons in staat dit soort ingewikkelde linken te maken en naast de echte wereld, een illusionaire wereld erop na te houden. Een speelveld waarin we kunnen leren, met elkaar afspreken dat het relationeel niets betekent, waarin we fouten kunnen maken en dingen kunnen onderzoeken.

Voor paarden bestaat dit alles niet. Paarden leven in een wereld waarin alles van BETEKENIS is. Dit maakt hun doorleefdheid van het leven vaak zoveel dieper dan die van ons

Natuur is heel reëel

Als je onze hele culturele en maatschappelijke wereld even weg zou denken, dan pas realiseer je je hoe echt en bedreigend ’natuur’ kan zijn. En hoe belangrijk het ineens wordt om de juiste keuzes te maken. Om hiervan een simpel voorbeeld te geven: we hebben het vermogen om kleren te maken en verwarmde huizen te bouwen. Maar stel je eens voor dat we dit niet zouden kunnen? Waar zouden we dan staan als naakte aap? Als deze vorm van gesofisticeerde technologieën weg zou vallen, zou waarschijnlijk meer dan de helft van de Nederlandse bevolking de eerste beste winter niet overleven. Want bij -15 kan je daadwerkelijk doodvriezen.

Onze neocortex en de creativiteit die daaruit voortkomt is de enige reden waarom we bovenaan in de voedselketen staan. We hebben een heel ander beeld van waar we ons zorgen om hoeven te maken dan een paard. Dat gegeven haalt ons als mens gemakkelijk weg bij de echte beleving van natuur in de vorm van hoe een paard deze beleefd.

Dus laten we eens gaan kijken hoe dit vanuit de ogen van het paard werkt…

Voor paarden zijn de leefregels simpel

1.  Je moet een goede conditie behouden anders blijf je achter.

Dat betekent dat voldoende voedsel binnenkrijgen belangrijk is. Het betekent ook dat je zuinig met je energie om moet gaan. Bewegen en graag bewegen is voor een paard het natuurlijkste gegeven. Maar overdreven bewegen waardoor je uitgeput geraakt zonder goede reden, dan weer niet. Vanuit deze optiek wordt het ineens veel belangrijker om je training gedegen vorm te geven. Want als je je paard vraagt om over zijn grenzen heen te gaan zonder gegronde reden dan blijft zoiets niet blanco voor je relatie.

Veel mensen vinden het vervelend wanneer paarden de grasberm induiken als je met ze aan de wandel bent. Maar vanuit het oogpunt ‘in conditie blijven’ is het ineens niet meer zo vreemd. Hiermee zeg ik niet dat het touw uit je handen trekken daarom gepermitteerd is, maar vanuit wederzijds inlevingsvermogen kom je een heel eind en misschien kan je tijdens een wandeling hier duidelijke afspraken over maken. Je geeft aan wanneer niet, maar je geeft ook aan wanneer WEL. Je zal zien dat het hele trekgedrag dan na een tijd over is omdat het paard voelt dat je weet wat belangrijk is voor hem. Veel paarden trekken omdat ze weten dat jij nooit Ja gaat zeggen. Dus ze staan er alleen voor in het voorzien van hun behoeftes. Het wordt voor hun een heel ander verhaal als ze zien dat jij daarin op een wijze en constructieve manier voorziet.

2.  Je moet duidelijk weten wie waar in de hiërarchie staat en wie moeilijke situaties oplost.

Het zogenaamde ‘testen’ van het paard is niet persoonlijk bedoelt. Voor hem is het levensessentieel om te weten wie waar in deze rangorde staat. Want de hoogst in rangstaande beslissen wat er gebeurt als er zich noodsituaties aandienen. Als dit niet duidelijk is dan leeft een paard in een constante gevarenzone. Als er in zijn beleving wolven uit de struiken komen, weet hij niet wie van jullie twee het op gaat lossen. En zoals je je kunt voorstellen, kan er op dat moment niet meer over gediscussieerd worden. Het moet dus op voorhand duidelijk zijn. Dat is de reden waarom elk paard meteen in je nabijheid uit zal zoeken wie van jullie twee de meeste kwaliteiten heeft om dit op te lossen

3.  Je moet als paard weten of de kwaliteiten van de ander gegrond zijn want anders heb je er niets aan.

Zoals ik al eerder vertelde: natuur is heel ECHT en risico’s zijn heel REEEL. Een paard moet weten of jouw kwaliteiten dus ook echt zijn. Vandaar de uitspraak dat ‘waarachtig leiderschap van binnenuit komt’. Het is geen trucje of image, want in de natuur houd dat geen stand. Wie JIJ bent! Dat is het enige waar je paard in geïnteresseerd is. Houd je je anders voor, dwing je leiderschap af, houd je hem onder de duim of forceer je hem tot dingen, dan zal je paard vanbinnen altijd gestrest blijven omdat hij weet dat als puntje bij paaltje komt, alles op los zand staat.

4.  Je moet als paard een goede lichamelijke balans hebben want anders kan je niet gedegen vluchten.

Als paarden geblesseerd zijn, een slechte balans hebben, niet goed kunnen bewegen, zullen ze psychisch veel meer gestrest zijn dan andere. Hun lichamelijk welzijn is daarom van groot belang.

5.  Je moet als paard jezelf op orde hebben, dat betekent een gebalanceerd karakter hebben.

Paarden die nerveus of neurotisch zijn, overprikkelt of onderprikkelt, maken de verkeerde keuzes. Doen domme dingen. Daar overleef je niet mee. In de natuur zorgt de stabiliteit van de kudde voor een gebalanceerde opvoeding waardoor paarden een goede psychische balans hebben. In onze wisselende maatschappelijke omstandigheden is dat vaak anders waardoor brede paletten van onbalans ontstaan binnen het paard. Met een goede afgestemde omgang en training kan je dit weer op orde brengen.

Net zoals deze vijf, zijn er vele items te vinden die voor paarden vanuit een heel ander perspectief beleeft worden dan door ons mensen. Empatisch inlevingsvermogen en de wereld iets meer bekijken door de ogen van je paard kan je een heel eind brengen om hem beter te begrijpen. Maar niet alleen hem, ook de kern van je eigen natuur.

Het waardevolste wat je ooit gaat hebben in jezelf

“The way of the horse, is a way of being, because nothing can equal the true authenticity of your Soul”. Deze uitspraak gaat over je eigen ontwikkeling. Jouw levenspad. Wat je daarop tegenkomt en wat je ermee doet. De keuzes die je maakt, de waarden die je leeft. Het gaat erom dat het grootste goed dat je in het leven zal hebben, jij zélf bent. Hoe meer je jezelf verreikt, hoe meer je kan betekenen voor je omgeving.

Ieder mens heeft een schat aan waarde in zich als je bij je eigen kern uitkomt. Er bestaat niets krachtigers op deze wereld dan dat. Geen enkele methode, techniek, skill of vaardigheid zal dit ooit voor je kunnen vervangen.

De weg van het paard is een oude weg. De weg van diepere levenswaarde, ontwikkeling en waarheid. Geen persoonlijke waarheid, maar waarachtigheid. Het is dezelfde weg als het jongetje die het pad moest bewandelen tot krijger. De schildknaap die moest groeien tot ridder. De leerling die de weg bewandelde tot meester. Het is het pad waarvoor ieder mens bestemd is: om de meest gedegen versie van jezelf te worden in de tijd die je daarvoor gegeven is. Alles wat je jezelf daarin geeft, geef je indirect ook aan andere.

Wil je een paard op het level bereiken die hem als wezen waardig is, zal je jezelf op dat level moeten bereiken. Want het diepste gevoel van verbondenheid zit altijd in de lagen die ver van de oppervlakte af staan!

Wil je meer weten over het natuurlijke gedrag van paarden? Lees ook Natuurlijk Leiderschap, één van de meest gemaakte fouten in lichaamstaal